75-80 procent har jobb efter sex månader

Under 2023 erbjuder kommunen 760 platser inom yrkesvuxutbildningar där chansen att få jobb efter avslutade studier är mycket stor. ”Efter sex månader är 75-80 procent i arbete”, säger Henrik Freed, rektor på komvux.

Under 2023 erbjuder Eskilstuna kommun 760 platser inom yrkesvux och jobbchanserna efter avslutade studier är mycket goda. Utbildningarna med inriktning mot industri samt vård- och omsorg hör till de mest populära. Det konstaterar Henrik Freed, rektor på komvux i Eskilstuna.

Under 2023 erbjuder Eskilstuna kommun 760 platser inom yrkesvux och jobbchanserna efter avslutade studier är mycket goda. Utbildningarna med inriktning mot industri samt vård- och omsorg hör till de mest populära. Det konstaterar Henrik Freed, rektor på komvux i Eskilstuna.

Foto: Anna Bennich/TT/Privat

Eskilstuna2023-01-09 16:49

Arbetslösheten i Eskilstuna låg i november 2022 på 11,4 procent, den lägsta siffran sedan 2009. Samtidigt är andelen som saknar jobb i Eskilstuna betydligt högre än i riket (6,6 procent). Ett av de arbetsmarknadspolitiska verktyg kommunen använder för att fler ska komma i egen försörjning är de insatser som görs inom ramen för yrkes- och lärlingsutbildningarna på komvux. 

Under 2023 erbjuds 760 platser inom yrkesvux och den 13 februari startar den första omgången med elva olika utbildningar. Och Henrik Freed kan konstatera att intresset är stort.

undefined
Henrik Freed är rektor på komvux i Eskilstuna.

– I den första omgången rör det sig om 170 – 180 platser. Söktrycket är högt och precis som tidigare är intresset störst för att utbilda sig till buss- och lastbilsförare, undersköterska inom vård- och omsorg samt till industriutbildningar inom svets och cnc-operatör, säger Henrik Freed.

Yrkesvux riktar sig främst till de som saknar fullständig gymnasieutbildning och som behöver stärka sin ställning på arbetsmarknaden. Utsikterna att få jobb är mycket goda.

undefined
Yrkesutbildningar för att kunna jobba som buss- och lastbilsförare har alltid högt söktryck.

– Vi gör uppföljningar sex månader efter avslutade utbildningar och de visar att 75-80 procent är i arbete.

Även om ansökningstiden gått ut för den första utbildningsstarten öppnar sig snart fler möjligheter. Redan i februari går det att söka till de utbildningar som startar i april.

undefined
Efterfrågan på svetsare är fortsatt stor.

Utbudet av utbildningar styrs till stor del av vilken yrkeskompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden.

– Kompetensbehovet kan dock variera och där försöker vi vara flexibla i utformningen av utbildningar. Ett exempel är utbildningen till barnskötare som vi haft under många år men nu stoppat därför att det inte längre finns någon efterfrågan från arbetsgivarna.

Hur kommer inbromsningen inom byggbranschen och den väntande lågkonjunkturen påverka valet av utbildningar?

– Det återstår att se. Vi har i dag utbildningar till bland annat målare, elektriker och snickare. Skulle det visa sig att branschens behov minskar får vi anpassa utbudet helt enkelt. 

undefined
Inom vården är arbetsmarknadsutsikterna goda.

Under året kommer också en helt ny utbildning erbjudas.

– Vi ska dra igång en utbildning till anläggningsmaskinförare. Det finns en stor efterfrågan på den kompetensen, inte minst bland de många företag som etablerar sig i logistikparken. Vi har även startat en ny yrkesinriktad kombinationsutbildning mot lager/logistik inom SFI.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!