Förra året hjälpte Eskilstuna djurskyddsförening och Kälby djurhem i Skogstorp 64 katter att få nya hem. Den siffran kommer sannolik att överträffas i år.
– Från maj till juli har vi både fått in och lyckats omplacera fler katter än ett normalår. Jag tror att coronatiderna har fått många att inse värdet av sällskapet som en katt ger, säger Pär Ehn, djurskötare på Eskilstuna djurskyddsförening.
När tidningen besöker Kälby håller han på att skriva in en katt för överlåtelse, som med lite flyt får ett nytt hem inom kort.
– Tidigare rörde sig de flesta omplaceringar om upphittade katter, men efter coronautbrottet har den kategorin minskat. Nu är det främst privatpersoner som lämnar ifrån sig sina katter och det kan finnas många olika skäl till varför de väljer att göra det, säger Pär Ehn.
I dagsläget finns elva katter, varav sju kattungar, i Kälby och hittills i år har föreningen lyckats omplacera 35 djur.
– Vi tar emot nästa alla katter som folk hör av sig om. Det händer att vi avböjer om det rör sig om en förvildad katt, då de kan bli väldigt krävande att hantera och därmed också svårt att hitta omplacering till.
Djurhemmet tar ut en omplaceringsavgift på 500 kronor om katten är vaccinerad, kastrerad och veterinärkontrollerad. Saknar den sådan dokumentation kostar det 1 000 kronor att lämna in den. Vuxenkatter säljs vid omplacering för 1 500 kronor, medan kattungar kostar 2 000 kronor.
– Alla katter vi tar emot får sitta i karantän i minst 14 dagar och innan vi släpper iväg dem ser vi till att de blivit fullvaccinerad samt kontrollerade.
Då Kälby djurhem står utan katter brukar de hänvisa till Livbojen, en ideell förening som hjälper till att ta hand om och placera katter på jourhem.
Inne i en lite stuga på gårdsplanen i Kälby är det full snurr. Här bor katten Svea med sina sju veckor gamla kattungar: Sudden, Sixten, Simone och Smilla.
– De ska få växa till sig ytterligare några veckor och blir tillgängliga för nya hem när de är tolv veckor, säger Michelle Päivinen.
Hon hjälper till som volontär på djurhemmet och brukar vara i Kälby på helger och efter skolan.
Svea och hennes ungar hittades på ett loft i Råby Rekarne innan de kom till ett volontärhem.
– Sen kom de hit till oss. De är så himla goa och jag skulle tro att de blir väldigt eftertraktade, säger Michelle Päivinen.