Här byggs för framtiden – 45 000 kvadrat akutsjukvård

Grundstommen är på plats och nu går det att ana hur nya Mälarsjukhuset ska se ut. Tidningen tog rygg på byggchefen och fick en rundtur i framtidens sjukhusvård i Eskilstuna, klar i april 2025.

Mälarsjukhusets nya huskropp ska rymma den mest akuta sjukvården, som vinner mycket på att ligga i nära anslutning till varandra. Och på taket byggs en helikopterplatta. Byggchef Jonny Niskanen sätter kurs mot framtiden med arbetsdagar fyllda av byggmöten, inspektionsrundor och en strid ström av fakturor.

Mälarsjukhusets nya huskropp ska rymma den mest akuta sjukvården, som vinner mycket på att ligga i nära anslutning till varandra. Och på taket byggs en helikopterplatta. Byggchef Jonny Niskanen sätter kurs mot framtiden med arbetsdagar fyllda av byggmöten, inspektionsrundor och en strid ström av fakturor.

Foto: Anne-Lie Andersson

Eskilstuna2022-05-02 07:24

Längst ner två våningar under markplan ligger teknikförsörjning, serviceavdelning, omklädningsrum och sterilcentral. Högst upp på taket fläktrum och en helikopterplatta. Däremellan ryms en helt ny akutmottagning inklusive akutintag, akutradiologi och akutvårdsavdelning, förlossnings- och kvinnoavdelning, hjärtintensivavdelning, neonatalavdelning, intensivvårdsavdelning och en operationsavdelning med 13 salar. 

Mälarsjukhuset moderniseras och i den nya byggnaden samlas de mest akuta verksamheterna. Vårdavdelningar och mottagningar som behöver ha ett nära samarbete och som har ett tätt flöde av patienter mellan varandra hamnar nu närmare varann, och för dig som patient betyder det snabbare och effektivare vård. Samt enkelrum i de allra flesta fall, när du måste läggas in.

undefined
2025 står nya Mälarsjukhuset klart, med 45 000 nybyggda kvadratmeter som rymmer bland annat en helt ny akutmottagning, förlossning och kvinnoavdelning, hjärtintensiv och en operationsavdelning med 13 salar. Samt en ny entré, och helikopterplatta på taket. Vy från korsningen Lasarettsgatan/Kungsvägen.

Varenda byggdel – miljöcertifierad ut i möjligaste detalj och med höga krav – upphandlas enligt alla konkurrenslagar och förordningar, och genom löpande inköp. Byggchef Jonny Niskanen håller minutiös koll på räkningarna som strömmar in till hans dator. NCC som bygger har 125 olika leverantörer, och byggmaterial transporteras i strid ström genom grindarna till byggområdet. Därav de något förändrade trafikreglerna kring Odlarvägen/Lasarettsgatan/Strängnäsvägen/Kungsvägen.

– Vi ser faktura på varenda gipsskruv. Det ger en trygghet. Tre gånger per år får vi kostnadsprognoser.

Men, prisökningar och förseningar har det redan hunnit bli, leverantörer i Polen och Lettland flaggar för prisökningar och förseningar av exempelvis glas och betong på grund av kriget. Det kan bli brist på stål, och metallpriserna ökar dramatiskt.

– Den slutprognos på 2 miljarder 37 miljoner kronor vi började med har vi fått släppa, troligen landar vi på över 2,2 miljarder.

undefined
Många "lycksökare", både närboende och inte så närboende, hörde av sig under sprängningsarbetet för den nya sjukhusdelen och hävdade att de fått en spricka i husfasaden. Jonny Niskanen inspekterade och bemötte kritiken, och kunde konstatera att regionens sprängningar inte orsakat en enda av de rapporterade skadorna.

Redan 2013 gjorde Region Sörmland förstudier av alla tre sjukhusen i länet. Regionen har som mål att bli Sveriges friskaste län. Dit är det en bit, men på vägen behövdes bygga om och till på sjukhusen som alla har ett antal år på nacken, för att få miljövänliga byggnader med lång livslängd och flexibla lösningar. 

Största behovet för Mälarsjukhusets del var en ny akutmottagning. Den befintliga ligger i slitna lokaler byggda i början på 70-talet, och att göra nödvändiga om- och tillbyggnationer med verksamheten i full gång hade blivit väldigt svårt, för att inte säga omöjligt. Hösten 2025 ska det gamla blocket vara utrymt. 

2015 skrevs kontrakt, och byggprojekt i olika omfång pågår nu på alla tre orterna.

undefined
Material, ljud och ljus – precis allt regionen och NCC stoppar in i nya sjukhusbyggnaden är godkänt enligt en miljöcertifiering med höga krav. Byggchef Jonny Niskanen inspekterar ofta och noggrant.

Jonny Niskanen åker runt, övervakar allt som händer på sjukhusområdena och håller i möten. Mest tid spenderas på Mälarsjukhuset, och enligt stegräknaren i mobilen går han i snitt en mil om dagen här. I över 30 år har han haft tjänsten, fyller 67 år på julafton och har gjort upp med arbetsgivaren att han fortsätter på halvtid fram till att nuvarande byggen i Eskilstuna och Katrineholm avslutas.

– Tjugo delprojekt i form av omflyttningar av verksamheter och därmed nödvändiga ombyggnationer är redan klara, innan vi kom så långt att vi kunde börja bygga de nya sjukhusdelarna.

Det jobbas med höga kvalitetsmål.

– Det får uppstå max noll fel i samband med varje dörr vi monterar upp, som ett exempel. Vi är dessutom stenhårda på arbetsmiljöfrågor. Det är väldigt mycket som måste funka korrekt.

undefined
Saknas i markplan gör än så länge de två flyglar som byggs vinkelrätt från den nya byggnaden mot parkeringshuset, och den lägre byggnationen däremellan, där bland annat akutintag och -mottagning ska rymmas. Den högsta byggkranen är 77 meter hög. Den står på en blivande innergård, byggs in och ska lyftas bort så småningom.
undefined
Den nya delen av Mälarsjukhuset växer fram på ett så miljövänligt sätt dagens teknik kan möjliggöra, enligt certifieringen "Miljöbyggnad guld". Kvalitetsmål och arbetsmiljöfrågor står också högt på agendan.
undefined
196 dynamitladdningen sprängde bort 60 kubikmeter berg innan den nya huskroppen kunde börja byggas. Nu är stommen på plats i åttavåningshuset.

Och så är det viktigt att hålla gubbarna glada, som byggchefen uttrycker det. Efter att varje milstolpe i bygget nåtts bjuds alla på smörgåstårta. Kontinuerligt går också en enkät ut för att fånga upp eventuella problem, och för att ge alla byggarbetare möjligheten att vara med och påverka.

Jonny Niskanen ser sig omkring från ett blivande fönster på sjunde våningen. Det råder full aktivitet på området, och än livligare kommer det att bli.

– Det blir parkeringsbrist här under arbetets gång. Bygget har tagit ett antal parkeringar i anspråk redan nu och vi försöker skapa platser lite överallt på sjukhusområdet, för byggarbetarna ska ju inte använda parkeringshuset. Men under ett och samma tillfälle nästa år kommer till exempel 40 elgubbar vara på plats. Man får räkna med att alla kör hit i egna bilar. 

– Och om uppskattningsvis 14 månader ska 375 personer bygga, måla och jobba inuti stommen. Det blir en mäktig utmaning. 

undefined
Byggchef Jonny Niskanen inspekterar den nya strålningsbunker som byggs under Cancercentrum och får enormt tjocka väggar. "För tio år sen fick vi upp cancervården i markplan, det är det bästa bygget på Mälarsjukhuset hittills, sett till effekten på vården. Och nu utökas kapaciteten för strålbehandlingar."
undefined
Samtidigt som Mälarsjukhuset byggs ut med en ny huskropp säkras den egna försörjningen av vatten, el, data och gas för framtiden. Vid en samhällskris ska sjukhuset kunna klara sig i en vecka på egen hand.

Ytterligare två byggprojekt pågår samtidigt på Mälarsjukhuset. Cancercentrum får en ny strålningsbunker och ett hus byggs för det nya rörpostsystemet. Den egna försörjningen av el, vatten, gas och data säkras samtidigt genom förbättringsarbeten och nya aggregat för kraft och energi. Regionen har köpt halva vattentornet av Eskilstuna kommun, och på taket till parkeringshuset genererar solceller el sedan fem år. Vid samhällskris ska sjukhuset klara sig självt i sju dygn.

– Nu får vi 100 procent utbyggt på den fronten. Men, säger Jonny Niskanen, bygg- och förbättringsarbeten pågår kontinuerligt. Det är inte sista gången vi bygger om det här sjukhuset.

Nya vårdbyggnaden

föregicks av 196 dynamitladdningar, som sprängde bort 60 kubikmeter berg.

mäter sammanlagt 45 000 kvadratmeter på åtta våningar.

innehåller 1 575 dörrar av alla slag.

rymmer åtta hissar.

gör åt drygt tre miljoner gipsskruvar.

kräver 65 000 transporter av byggmaterial, som alla går via en checkpoint i Svista och får en slottid att åka genom sjukhusgrindarna.

får sin helikopterplatta på taket vecka 26 om allt går som det ska.

undefined
Det är inte mycket som ännu skvallrar om att här ska drivas fullt fungerande akutsjukvård senast 2025. Men arbetsmiljön för den personal som jobbar här just nu - byggarna - är högprioriterad från regionens sida, och första hjälpenutrustning finns lätt att tillgå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!