Bergsgatan – segregationens markör i Nyfors

Enligt statistik har Eskilstunas segregationsproblematik inte förändrats nämnvärt de senaste tio åren. Just i Nyfors är segregationen tydlig längs Bergsgatan.

Samer Tklehs salong har blivit en mötesplats där handslag leder till vänskap, och gemensamma intressen ofta leder till inplanerade sociala aktiviteter bland hans kunder.

Samer Tklehs salong har blivit en mötesplats där handslag leder till vänskap, och gemensamma intressen ofta leder till inplanerade sociala aktiviteter bland hans kunder.

Foto: Enes Mehmedagic

Eskilstuna2022-01-27 08:37

Bergsgatan – som sträcker sig från Järntorget och igenom Nyfors – markerar de socioekonomiska skillnader som finns i området. En rapport från Delegationen mot segregation (Delmos) visar att Nyfors centrum tampas med stora socioekonomiska utmaningar. På andra sidan Bergsgatan klassas övre Nyfors som ett relativt välmående område.

Samer Tkleh har arbetat som frisör i 16 år, och driver sedan två år tillbaka en salong på Bergsgatan. Salongen har utvecklats till en mötesplats, som fungerar likt ett forum där både samhällsproblematik och lösningar diskuteras.

undefined
Samer Tklehs salong har blivit en mötesplats där handslag leder till vänskap, och gemensamma intressen ofta leder till inplanerade sociala aktiviteter bland hans kunder.

– Det finns nio salonger här i området, och hela stan vet om att det finns bra frisörer här. Samtidigt som det är nära centrum, och lätt att parkera. Konkurrensen gör att man måste vara både duktig och social som frisör, säger Samer Tkleh.

I sin roll som frisör ser han även en möjlighet att bidra till ett bättre samhälle.

– Detta gör jag genom att prata med grabbarna som kommer hit. Jag försöker motivera dem att hitta jobb, och inte bara sitta hemma. Men det är svårt. De söker jobb, får inget svar och tappar motivation, säger Samer och tillägger:

– För de större politiska frågorna har jag ingen lösning…jag vet faktiskt inte. Jag har bara bott i Sverige i 7 år.

Samtalen mellan frisörerna och kunder fokuseras främst på det som lämnandes hängandes vid förra klippningen, uppdateringar om vardagen. Men, att inte prata om den bild som definierar området är oundvikligt.

– De senaste två åren har vi haft många skjutningar i Nyfors, även dödsskjutningar. Man reagerar inte längre om man läser om skottlossning i tidningen. Det är mycket som händer här, för att det ligger så centralt. Dessa problem finns överallt i Sverige, men vi har fått ett öga på oss just här i Eskilstuna. I grunden är det dock ett systemfel, säger en frisör som vill förbli anonym.

undefined
Bilden av Eskilstuna i Segregationsbarometern som bygger på siffror från 2019. Vi har tittat närmare på Nyfors där det finns en tydlig gräns mellan två olika områden.

Han utvecklar sin kritik till att det måste finnas fler tillgängliga jobb för ungdomarna, men även till den nuvarande läroplanen i skolan.

 – Ungdomarna är vår framtid, och utvecklingen i samhället. Men, man måste tänka annorlunda. Jobben måste ges till dem i stället för att de ska söka själv. Det är ett problem som börjar redan i skolan. I stället för att lära sig om hur man betalar hyra, söker jobb och om verkligheten så läser man om Hitler och Djingis Khan. Det är systemet som fuckar för dem. Säg att du har rökt cannabis en gång, och hamnar i registret. Då är det kört med jobb, och vad ska man då säga till mamman som tjatar hemma om att skaffa jobb?

Det självklara konsensus på frisörsalongen denna eftermiddag är att den negativa bilden av Nyfors har överdrivits, på både sociala medier och i klassisk media. Alexander Ekroth, 21, är en återkommande kund hos Samer.

– Jag klipper mig här för Samer gör ett bra jobb. Jag är nöjd och man vågar ju inte prova en ny frisör. Jag tycker inte området är särskilt negativt. Det är fina och jordnära människor som bor här. Jag personligen har sett tillräckligt av det fina i Nyfors för att min positiva bild av området aldrig kommer förändras, säger han.

undefined
Alexander Ekroth bodde i Nyfors som barn, och har sedan dess fortsatt klippa sig i området, och hos Samer. Detta, trots att han bor i Stenby nu.

Samer Tkleh kan inte göra annat än att hålla med. Han tycker även att polisen blivit mer synlig vilket medfört att området blivit lugnare de senaste åren.

– Alla här är snälla mot nytt folk och jag ser på mina kunder att det är nya familjer som flyttat hit. Samtidigt har jag heller inte tappat de kunder som kommer från andra delar av staden. Vi kan säga att jag klipper folk från 70 procent av världens alla länder här, säger han.

I samma byggnad ligger garnbutiken Nystvindan som är en mötesplats för garnvänner. Ägarinnan Lena Zakrisson har drivit sin butik sedan 2006.

– Jag byggde upp den från scratch utifrån mitt intresse.

När Lena flyttade till Eskilstuna från Umeå och fick nys om att butikens lokal stod ledig tvekade hon aldrig på att starta sin verksamhet här.

– Jag flyttade även till Nyfors och fick jag höra att jag skulle se mig om. Då tänkte jag att för de bosatta i stan så har Nyfors dåligt rykte, säger hon och tillägger:

undefined
Lena Zakrisson har drivit sin butik sedan 2006, trots att det är många som reagerar över att hon både har bott i, och driver verksamhet i Nyfors tycker hon inte att området är otäckt.

– Kvinnan vars lägenhet jag övertog flyttade en trappa upp i samma hus och då tänkte jag att det inte kan vara så farligt. Och det är det ju inte. Det finns ju många som blir förvånade över att jag har affären här och jag tror sysslolöshet bidrar till kriminaliteten. Mina kunder kommer fortfarande hit från hela stan. Det enda de klagar på är att det är för få parkeringsplatser.

Segregationsbarometern

Segregationsbarometern är Delmos verktyg som visar indikationer för den socioekonomiska boendesegregationen och dess utveckling.

Rapporten visar socioekonomiska skillnader uppdelade i fem områdestyper. Där typ 1 och 5 har utmaningar medan 5 har goda socioekonomiska förutsättningar.

Eskilstuna har ett ojämlikhetsindex på 48.7. Detta innebär att motsvarande procent av befolkningen med låg inkomst behöver byta område i staden, för att vara jämnt fördelade i förhållande hur de med högst inkomst bor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!