Att lägenhetshyror i nyproduktion är högre än i äldre bostadshus är allmänt känt. Men även platsen där hyresgästen parkerar sin bil är betydligt dyrare om man bor i ett nyproducerat hus. Det står tydligt när man jämför priserna för garageplatser inom kommunala bostadsbolaget Kfast.
Bolagets billigaste lediga garageplats kostar 500 kronor i månaden och ligger i Lagersberg. Nöjer man sig med en carport i Brunnsbacken, kan man komma undan med 380 kronor.
Om man däremot vill hyra en garageplats i Norra Munktellstaden, kostar den hela 900 kronor i månaden.
– Det beror på att det är nyproduktion. Det kostar mycket att bygga ett nytt garage, säger Liselotte Perbro, hyreschef på Kfast.
Även priserna för parkeringsplatser varierar. Från 175 kronor i månaden i ytterområden som Ärla, Hällberga och Hällby – till 405 kronor för en plats med motorvärmare i Centrum.
Tidningen Hem och hyra gjorde nyligen en granskning av prisutvecklingen på parkeringsplatser och garage i 14 större mellansvenska städer. För Eskilstunas del framgick att hyran för Kfasts dyraste parkeringsplatser hade ökat med 80 procent mellan 2015 och 2022 – från 225 till 405 kronor. De dyraste garageplatserna hade ökat med 39 procent, från 648 till 900 kronor.
Det behöver inte betyda att en enskild parkerings- eller garageplats blivit så mycket dyrare. De platser som är dyrast i dag fanns sannolikt inte 2015, utan har skapats just i samband med nyproduktion. Men även de billigaste platserna har blivit dyrare. Den billigaste p-platsen har ökat med 25 procent och den billigaste garageplatsen med 16 procent.
I år höjer Kfast p-platshyrorna med 10 kronor och garageplatserna med 20.
– Även om man bara höjer lite, blir det mycket procentuellt. Om en p-plats som kostar 200 kronor höjs med tio kronor innebär det fem procent, säger Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen.
Det kan jämföras med höjningen av lägenhetshyrorna, som i år landade på 1,9 procent.
I just Eskilstuna ingår hyrorna för garage och p-platser i förhandlingen mellan Kfast och Hyresgästföreningen. I de flesta kommuner bestämmer bostadsbolagen själva hyreshöjningen. Det kan ibland medföra en väldigt stor höjning, för att kompensera för en lägre höjning av lägenhetshyrorna.
– Det känner jag inte igen från Eskilstuna, säger Marcus Kjellin.