Tidningen har tidigare rapporterat om ilskan som förslaget om att avskaffa förmånerna för personalen i förskolan väckt. Det handlar dels om förlorad rätt till två timmar kortare arbetsveckor under juni och juli månad, samt kompensationsledigt för arbete under klämdag i samband med Kristi himmelsfärd.
Ett enigt personalutskott i kommunstyrelsen hade tidigare ställt sig bakom förslaget som nu skulle avgöras av kommunfullmäktige. Men beslutet föregicks av allt annat än konsensus, då talarlistan snabbt fylldes på.
Liberalerna – genom partiets gruppledare Camilla Cederlöf – krävde först en återremiss av ärendet. Cederlöf argumenterade för att det inte tydligt framgått hur många anställda som inte berörs av förmånerna, men att det tycks röra sig om ett fåtal. Hon ville i stället att kommunen skulle utreda vad det skulle kosta att ge dessa anställda samma rätt till förmånerna.
– Varför göra det sämre för alla när man kan göra det lika bra för alla?, frågade hon församlingen retoriskt.
Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet backade därefter upp Liberalernas krav på återremiss. Vänsterpartiet och Miljöpartiet yrkade i andra hand på avslag.
Centerpartiet, representerat i debatten av Jonas Franzon, yrkade tidigt på återremiss, men ändrade sig sedan plötsligt och partiet valde i stället att yrka på avslag i första hand.
Då gav sig Göran Gredfors (M), kommunalråd och personalutskottets vice ordförande, in i debatten. Framförallt riktade han sin besvikelse mot Liberalerna och Miljöpartiet som han menade varit med på förslaget i personalutskottet, en bild av verkligheten de utpekade partierna inte delade.
– Det här är en fråga vi arbetat med i personalutskottet i flera år. Varför har Miljöpartiet och Liberalerna hela tiden varit med på banan. Vad har hänt från förra mötet i PU fram tills nu? Klarar man inte av att stå emot opinionen?, frågade han.
Personalutskottets ordförande Marie Svensson (S), fortsatte att försvara beslutet på liknande sätt hon tidigare gjort i tidningen, där hon åter framhöll rättviseaspekten där alla på samma arbetsplats ska ha liknande villkor, samt hänvisade till det större paket med förmåner som tagits fram för samtliga kommunanställda.
– Jag förstår att det här väcker starka reaktioner. När man gör förändringar som påverkar arbetstider och arbetsvillkor så uppstår frustration, sade hon.
När debatten pågått i en halvtimme begärde Kim Fredriksson (SD), att mötet skulle ajourneras i tio minuter så att han fick möjlighet att prata ihop sig med sin partigrupp.
När det så småningom blev dags för votering om ifall förslaget skulle skickas på återremiss, röstade Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna för att frågan skulle avgöras på sittande möte, Centerpartiet avstod från att rösta, medan Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna röstade för en återremiss.
Förslaget om avskaffade förmåner röstades därefter igenom av en majoritet av församlingen.
Avskaffandet av förmånerna gäller från och med den 1 mars. Som en kompensation ska berörd personal få en tidsbank på 30 timmar som det går att ta ut ledighet från under de kommande 18 månaderna.