De allra flesta patienterna som under 2024 besökte en akutmottagning i Sverige tyckte sig få en bra helhetsupplevelse av vården. När 2024 års nationella patientenkät summerats av Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har de sörmländska akutmottagningarna fått något sämre betyg än rikssnittet.
Svarsfrekvensen har inte varit så väldigt hög, enkäten har besvarats av drygt 15 000 akutpatienter i landet – varav 500 i Sörmland. Men betygstrenden från dessa 500 är ganska tydlig; Kullbergska sjukhuset i Katrineholm får genomgående bäst omdömen i alla kategorier, ofta bättre än riksgenomsnittet.
Och Mälarsjukhuset har lägst siffror i de flesta frågekategorierna.
Patienternas helhelsintryck av sitt besök ger ett riksmedel på 83,7 av 100 möjliga poäng. Kullbergska fick 85,4, Nyköpings lasarett 82,8 och Mälarsjukhuset 76 poäng.
Mest nöjda svarade Eskilstunapatienterna att de var i frågor som rörde hur tillgänglig personalen var för dem och anhöriga.
Sämre resultat blev det för frågor som handlade om information och kunskap under besöket på Mälarsjukhusets akutmottagning. Fick man tillräckligt med information om väntetider och turordning av patienter/sitt hälsotillstånd/mediciner och biverkningar/varningssignaler att vara uppmärksam på? Nej, svarade många patienter.
Varannan person saknade känslomässigt stöd från läkaren på akuten.
Åttiofem procent av akutenpatienterna i Katrineholm skulle rekommendera mottagningen till någon annan i samma situation. Sjuttioen procent av de som svarade på enkäten i Eskilstuna skulle göra detsamma.
– Vad patienterna anser om den vård och bemötande de har fått hos oss är värdefullt. Resultatet använder vi i fortsatt förbättringsarbete och utveckling av våra verksamheter, säger Birgitta Barkne Nilsson, divisionschef för akutmottagningarna i länet.
Runt 36 procent har tagit sig tid att svara på enkäten, siffran är densamma såväl nationellt, på länsnivå och på Mälarsjukhuset.
Överlag har andelen patienter som svarar att de haft en bra upplevelse av sin vård under besöket på akuten ökat sedan förra mätningen, 2022. I kategorin tillgänglighet gör Sörmland det största hoppet framåt, från 80,8 poäng 2022 till 86,3 två år senare. Den generella ökningen är ungefär två procentenheter, och ses på alla undersökta områden, enligt SKR.