Algblomning – undvik att bada i den gröna soppan

Den senaste veckans värme har fått algblomningen att komma igång rätt ordentligt och i Eskilstuna syns den illgröna sörjan flyta runt såväl centralt på ån som vid flera badplatser.

Algblomningen har kommit igång i Eskilstunaån. Stora sjok grön sörja flyter runt. Att bada här, om någon nu tänkt sig det, kan ge hudirritationer, och små barn och husdjur som lättare drar i sig vatten ska definitivt inte bada när å och sjöar ser ut så här.

Algblomningen har kommit igång i Eskilstunaån. Stora sjok grön sörja flyter runt. Att bada här, om någon nu tänkt sig det, kan ge hudirritationer, och små barn och husdjur som lättare drar i sig vatten ska definitivt inte bada när å och sjöar ser ut så här.

Foto: Läsarbild

Eskilstuna2024-08-06 16:57

På statliga Havs- och vattenmyndigheten finns samlad information för den som vill lära sig mer om algblomningen, som kommer igång när vissa alger eller bakterier – vanligast är cyanobakterien – förökar sig i stora mängder och bildar gifter. Oftast sker det under högsommaren eller i början av hösten, när vattnet är som varmast, och algblomning förekommer både till havs, vid kusterna, i sjöar och vattendrag.

undefined
Många sjöar och vattendrag i Sörmland är övergödda och får kraftig algblomning varje år, konstaterar länsstyrelsen på sin hemsida. Så här ser Eskilstunaån ut i centrum just nu.
undefined
Grön sörja längs Eskilstunaån. Badar du där algblomningen är riklig, tvätta dig noga med tvål och rent vatten efteråt.

Algblomningarna kan ge hudirritation i samband med bad och utgöra en hälsofara, i första hand för små barn och husdjur, som lättare får kallsupar eller dricker sjövatten. Rekommenderationen är att undvika bad vid tydliga tecken på algblomning för inte riskera att få i sig vattnet. Man bör dessutom inte använda algblommande vatten till matlagning eftersom gifterna inte förstörs i kokning.

En allmän tumregel: Bada inte om du inte ser fötterna när vattnet når till knäna.

undefined
Vid bland annat Morabadet i Mälaren norr om Eskilstuna syntes i veckan tydliga tecken på att algblomningen kommit igång.

Myndigheten hänvisar till kommunerna för svar kring badplatser och algblomning.

I Eskilstuna provtas eventuell bakterieförekomst i badvattnet vid de kommunala badplatserna tre gånger per sommar. Algblomningen däremot mäts enbart på förekommen anledning eller begäran från invånare. Är blomningen riklig kan kommunen sätta upp skyltar om att bad avråds. 

undefined
Enligt vad tidningen erfar ska kommunen nu göra mätning på algblomningen vid badet i Sundbyholm, på begäran av badgäster. Att bad under algblomning kan ge olika symtom som hudirritation (klåda, utslag) och ögonbesvär, men också illamående, kräkningar och diarréer. Viktigast är att småbarn och husdjur inte släpps i vattnet.

Enligt vad tidningen erfar ska kommunen denna vecka provta badvattnet i Sundbyholm efter förfrågan från badgäst som reagerat på det gröna vattnet. Vi har hänvisats till och i flera dagar sökt ansvarig på kultur- och fritidsförvaltningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!