"Inandning av gasen skall inte göras direkt från munstycket utan från ballonger eller liknande då det finns risk för köldskador."
Så skriver en återförsäljare av lustgaspatroner på sin hemsida. Återförsäljaren beskriver sig erbjuda "snabb och smidig leverans utav lustgas till rätt pris eftersom festen kan redan vara runt hörnet".
En fest där lustgas användes som berusningsmedel hölls av allt att döma i Vilsta i helgen. Där låg flera tomma patroner men också ballonger på parkeringen vid koloniområdet.
Florim Delijaj, Eskilstunabo och chefsläkare i Region Sörmland, vill varna för användandet av lustgas i berusningssyfte:
– Det är långt ifrån ofarligt att använda lustgas. Lustgasen har förmågan att skölja ut syret. Använder man den intensivt kan det uppstå akut syrebrist och det har sina konsekvenser. Man kan bli medvetslös, dåsig och man kan till och med få en tillfällig försvagning av hjärtmuskeln.
Kan man få bestående men?
– Om man har använt lustgas under en längre tid har det visat sig att den kan orsaka B12 vitaminbrist. Den vitaminen är en grundsten och väldigt nödvändig för våra nerver. Har man brist på B12 riskerar man att få nervskador.
Enligt statistik som Aftonbladet sammanställt från Giftinformationscentralen så har både frågorna om lustgas och antalet som behöver sjukvård efter att ha använt lustgas i berusningssyfte skjutit i höjden. Mellan 2010 och 2020 var det inte någon gång över tio sjukhusfall årligen kopplat till lustgas. 2021 var siffran 50.
För trots att gasen används i vården och i gräddsifoner är det nämligen inte en riskfri gas.
– Medicinskt används den i smärtlindrande syfte och främst vid förlossningar. Men inte ens då använder vi ren lustgas utan en femtedel är syre för att motverka syrebristen som kan uppstå i samband med inandning av lustgas, säger Florim Delijaj.
Vad tänker du om att man marknadsför och säljer lustgas till fester?
– Det är en attraktiv vara att sälja och folk är intresserade. Så länge det inte finns lagrum kan polisen inte göra någonting. Och det är klart att efterfrågan kan bestämma marknadens utseende.
Vad skulle du vilja säga till den som använder lustgas i berusningssyfte?
– Att man helst inte ska använda det alls på grund av riskerna. Det finns inga vetenskapliga bevis på att den skulle vara nyttig på något annat sätt än i medicinskt syfte och då under väldigt korta perioder. Men om man ändå har bestämt sig för att använda lustgas måste man vara väldigt försiktig, påläst och noga med att man får in så mycket syre som möjligt.
Florim Delijaj hoppas och tror att en lagändring som reglerar användningen av lustgas är på gång.
– Det är inte vi i vården som ska se till att förbjuda det här, tyvärr. Vi ger bara råd. Nu har frågan blivit väldigt aktuell och det har blivit en omfattande diskussion kring det här. Så jag skulle inte bli förvånad om det tas upp och regleras inom lagen på något sätt.
Till Aftonbladet säger socialminister Lena Hallengren att hon kommer att återkomma i frågan:
– Samtidigt har lustgas flera användningsområden och är viktig inom till exempel sjukvården. Därför behöver det göras en grundlig analys av hur en sådan reglering skulle kunna se ut.