Skriften "Jobbmöjligheter i Södermanlands län 2015-2016" beskriver på ett överskådligt sätt jobbmöjligheterna för ett stort antal yrken. Den bygger på Arbetsförmedlingens senaste prognos för arbetsmarknaden i Sörmland.
– Här i Södermanland är jobbchanserna goda för bland annat ingenjörer, lärare och många yrken inom sjukvård och omsorg, säger Jens Lotterberg, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.
Det är den andra upplagan av Jobbmöjligheter som nu ges ut i Sörmland. Skriften kommer att finnas tillgänglig på länets samtliga arbetsförmedlingar.
– Ett stort skäl till att vi har tagit fram den är att arbetsförmedlare ska kunna använda den som ett underlag i samtalen med de arbetssökande för att på ett lätt och enkelt sätt kunna titta på vilka jobb som har goda jobbchanser, säger Anneli Hedlund, press- och informationsansvarig för södra Mälardalen och Östergötland vid Arbetsförmedlingens kommunikationsavdelning.
Enligt Arbetsförmedlingen är det stor brist inom många av de vanliga vårdyrkena som sjuksköterska och läkare, men också inom kommunala verksamheter där det är särskilt stor brist på socialsekreterare och förskollärare. Även inom områdena data, teknik och bygg finns goda chanser till jobb.
Arbetsförmedlingen gör bedömningen att antalet arbetstillfällen riskerar att bli färre inom tillverkningsindustrin. Orsaken är att tillverkningsföretagen påverkas av den europeiska marknaden som för närvarande har en långsam utveckling. Lagerarbetare och truckförare är ett par andra yrken med sämre jobbchanser. Enligt Arbetsförmedlingen beror det på att många söker jobb med den inriktningen.
Arbetsförmedlingen konstaterar att det räcker med gymnasiekompetens för många yrken med bra jobbchanser. För den som saknar gymnasiekompetens är arbetsmarknaden dock kärvare.
– Det är viktigt att ha fullständig gymnasiekompetens, för det är sådant som arbetsgivare tittar på, säger Jens Lotterberg. Då har man även skaffat sig en möjlighet att söka bland hundratals olika eftergymnasiala utbildningar i landet.
Målgruppen för Jobbmöjligheter är bland annat ungdomar, personer som vill byta jobb och utbildningsplanerare.
– Speciellt när det gäller ungdomar finns det en ganska stor okunskap. En tanke är att den ska kunna användas även i skolornas yrkes- och studievägledning.
Skriften är enligt Anneli Hedlund användbar för alla som vill ha en snabb översikt av jobbmöjligheterna för många av de yrken som finns på arbetsmarknaden.
– Sedan använder vi den också när vi är ute på mässor i möten med arbetsgivare och i andra sammanhang där man pratar om arbetsmarknad.
Mer information om framtidsutsikterna för cirka 200 yrken finns i Yrkeskompassen på arbetsformedlingen.se
– Informationen ska överensstämma med informationen som finns i den när skriften. Yrkeskompassen är mer omfattande än den här skriften som är inriktad på länet, säger Anneli Hedlund.