I riket stiger arbetslösheten för femte månaden i rad och under oktober var 6,4 procent av arbetskraften inskrivna som arbetslösa. Den dystra utvecklingen ses som ett tecken på avmattningen i ekonomin och bland de branscher som pekas ut som särskilt utsatta hör byggsektorn samt industrin.
Arbetslösheten i Eskilstuna är sedan många år förvisso högre än rikssnittet men här syns ännu inga tydliga förmörkningar på jobbhimlen.
– På totalen ligger arbetslösheten i Eskilstuna på 10,9 procent i oktober vilket kan jämföras med 11,5 procent samma månad i fjol. Vi har fler som gått in i utbildningar och som är redo att klivet ut på arbetsmarknaden och noterar också att allt färre är långtidsarbetslösa, säger Kenneth Eriksson.
Vidare pekar kurvorna åt rätt håll för två grupper som av tradition har det tufft att komma in på arbetsmarknaden; ungdomar samt utrikesfödda.
Ungdomsarbetslösheten i oktober låg på 12,3 procent. Andelen arbetslösa bland utrikesfödda uppgick till 23,4 procent, en minskning med tre procentenheter jämfört med oktober 2022.
– Här håller den positiva utvecklingen i sig och det känns bra. Samtidigt vet vi att vi behöver få igång fler att skaffa en gymnasieutbildning för att kunna ta ett kliv framåt.
Att antalet varsel ökar i landet har inte heller märkts i Eskilstuna, i varje fall inte ännu.
– Region Sörmlands stora varsel har inte slagit igenom än, däremot finns en viss oro över utvecklingen inom byggbranschen och tillverkningsindustrin, säger Kennet Eriksson.
Under oktober anmäldes 1 420 nya lediga jobb i Eskilstuna.
– Det behövs folk inom vård- och omsorg men även inom lager-logistik. Det märks att de många nya etableringarna börja rulla ut varor nu och gå upp i volym. Det finns även en stor efterfrågan på lärare samt personliga assistenter.