Antalet platser på anstalter och häkten i landet har ökat kraftigt under de senaste åren och Hällbyanstalten är inget undantag. För närvarande finns 205 interner inskrivna och den senaste tidens snabba utökning har lett till att personalstyrkan har växt från 100 till 190 anställda på drygt två år.
Och behovet av nya medarbetare är fortsatt stort.
Genom det lokala projektet Care for Ukraine har nu en del av rekryteringsproblemet lösts. Projektet som drivs av Eskilstuna kommun i samverkan med Nyföretagarcentrum och Sisters in business har som mål att få ukrainska flyktingar att stärka sin ställning på arbetsmarknaden.
Efter kontakter med Hällbyanstalten bjöds 30 ukrainare in på en informationsträff i våras. 15 av dem erbjöds jobb och har under cirka två månader fått en specialintroduktion som inneburit att de fått svenskundervisning parallellt med den vanliga utbildningen.
– Vi erbjöd 15 av dem jobb och samtliga tackade ja. Det här är människor som vill någonting, de är välutbildade och har arbetslivserfarenhet. De har nu ett vikariat fram till den 20 februari och kommer sedan att erbjudas tillsvidareanställning. Det känns väldigt positivt, vi känner att vi kan göra en insats för dem samtidigt som vi kan lösa en del av vårt rekryteringsbehov, säger Peter Kjellin, tacksam över att den statliga byråkratin fungerat förvånansvärt snabbt och smidigt i ärendet.
Av de 15 nyanställda är elva kvinnor.
– Jag är jätteglad och stolt över att jag fått chansen att jobba här. Det är trevliga kollegor och ett intressant arbete, säger Nataliia Aviltseva som är en av de nyanställda.
I hemlandet jobbade hon som värmeingenjör. När kriget bröt ut i mars 2022 flydde hon tillsammans med sina två yngsta barn till Eskilstuna.
– Min man och mitt äldsta barn är kvar i Ukraina. Det är svåra förhållanden och jag saknar dem. Men vi har kontakt varje dag och jag hoppas att de kan komma hit någon gång i framtiden.
Rent ekonomiskt innebär det nya jobbet med avtalsenlig lön ett stort lyft.
– Hittills har jag och mina två barn fått 5 000 kronor i bidrag i månaden. Så det blir en stor skillnad, säger hon.
Det som anstaltsledningen betraktar som den enda egentliga svårigheten för gruppen är bristerna i svenska språket.
– Språket har varit och är fortfarande en utmaning. Ukrainarna kommer därför nu i början att arbeta med basuppgifter som visitationer och bevakningar under tiden som de fortsätter att förbättra sina språkkunskaper, säger Peter Kjellin.
Det har även funnits en oro bland den befintliga personalen hur det ska gå att jobba ihop med ukrainarna.
– Den oron har försvunnit, tvärtom har de tagits emot väldigt positivt, säger Peter Kjellin.
Kalle Kratz jobbar som samordnare för handledarna på anstalten och har varit en av dem som hållit i introduktionen för ukrainarna.
– Jag har haft två månader på mig att introducera dem i yrket. I början tänkte jag att jag måste ta det lite lugnt med tanke på deras bristande språkkunskaper men jag måste säga att de har varit helt fantastiska. De är otroligt motiverade, det glöder i ögonen på dem. De är så grymt duktiga och jag är helt övertygad om att det kommer gå väldigt bra, säger han lyriskt.