Bisvärm invaderade Göran och Ingers trädgård

Göran och Inger Selin fick ovälkommet besök av en bisvärm som slog sig ner i ett träd bara fem meter från huset. "Det kändes som lite panik", säger Göran Selin.

Göran och Inger Selin fick en bisvärm i sin trädgård. "Det var säkert flera tusen bin", säger Göran.

Göran och Inger Selin fick en bisvärm i sin trädgård. "Det var säkert flera tusen bin", säger Göran.

Foto: Privat

Eskilstuna2023-06-12 10:33

Makarna Göran och Inger Selin, båda 70 år, har ett hus med en stor tomt i Ramshammar utanför Eskilstuna. Det var förra lördagen som Göran Selin först upptäckte en ansamling av bin i ett päronträd cirka 50 meter från huset. När han på kvällen samma dag arbetade i trädgården märkte han att det surrade närmare huset. 

– Det surrade hemskt mycket. De svärmade i luften. Det var säkert flera tusen bin. Sedan följde jag dem lite grann och såg att de hade satt sig i ett träd och bildat en klunga. Jag väntade ett tag och den blev bara större och större. Till slut var den väl 40 gånger 20 centimeter, säger Göran. 

undefined
Bisvärmen slog sig ner i ett träd utanför makarna Selins hus. "Det är respektingivande".

Bina hade nu slagit sig ned i ett stort träd bara fem meter från huset. 

– Jag tänkte att det kanske var ännu en svärm, men det var den första svärmen som hade bytt plats. De skickar ju ut spejare som letar efter bo, en skorsten eller ett ihåligt träd. De där for runt lite här och där så vi fick nästan vifta efter dem. De var lite besvärande, säger Göran och fortsätter:  

– Vi stängde igen för vi ville inte ha in dem, men de var ju på verandan så att det inte gick att sitta där. De svärmade runt huset. De var uppe i skorstenen också. Jag visste att man måste ha hit en biodlare. Det där rör man inte gärna. Det är respektingivande när de svärmar så att det var ju bara att googla på det och sedan hittade jag biodlarna.se. 

undefined
Göran och Inger Selin är tacksamma för att biodlarna tog hand om svärmen. "Det surrade hemskt mycket", säger Göran.

På Sveriges biodlares riksförbunds hemsida finns även numret till den så kallade svärmtelefonen, som är en kostnadsfri telefontjänst som kopplar ihop den som har upptäckt en bisvärm med en biodlare som kan fånga in svärmen. På söndagsförmiddagen fick Göran kontakt med Inger Kullberg som är ordförande i Eskilstuna biodlareförening. Inom en halvtimme hade hon tillsammans med sin sambo Bengt Ståhl kommit hem till Göran och Inger Selin för att ta hand om svärmen. Göran Selin hade ställt fram en liten byggställning som han höll i medan Bengt Ståhl, iklädd skyddskläder från topp till tå, först skrapade ner bina i en segelsäck.

– Jag stod ganska nära. Jag är inte rädd för bin, men jag blev stucken förstås. Men jag är inte allergisk mot sånt, så det var ingen fara, säger Göran. 

undefined
Svärmfångaren Bengt Ståhl tog hand om bina medan Göran Selin höll i ställningen. "Jag blev stucken", säger Göran.

Inger och Görans barnbarn stod lite längre bort och tittade på när Bengt Ståhl tog hand om svärmen. 

– Han berättade om drottningen. Det var en drottning som hade rymt från en kupa och dragit med sig ett stort antal drönare. Jag antar att det var en gammal drottning som hade blivit utstött av en ny drottning eller bara stuckit iväg. 

Bengt Ståhl placerade den öppna säcken med svärmen i en öppen låda i en halvtimme för att studera om bin flög in eller ut. Eftersom de flög in betydde det att de hade fått med sig drottningen. Bengt Ståhl och Inger Kullberg tog med sig svärmen hem till Sundbyholm där den fått ett nytt hem i en bikupa. 

– Han fick faktiskt rycka ut en gång till för att bina som hade varit ute de bildade en ny svärm, fast inte så stor, säger Göran. 

– Nu är de borta allihopa. 

Enligt bestämmelserna är bisvärmen fastighetsägarens egendom. Göran och Inger fick en honungsburk som betalning för svärmen. 

– Vi var mest tackamma att de tog hand om svärmen, säger Göran Selin. 

undefined
Inger Kullberg är ordförande i Eskilstuna biodlareförening. "De svärmar tidigt i år", säger hon.

Sveriges biodlares riksförbund har i år kompletterat Svärmtelefonen med Svärmkartan där man i realtid kan se var samtal till Svärmtelefonen har kommit ifrån. Enligt den har det i år uppträtt tre svärmar i Eskilstuna och två i Strängnäs. 

– Det är betydligt fler i verkligheten, säger Inger Kullberg. 

– Det händer att folk går in på vår hemsida och ringer till mig och då skickar jag ut någon som hämtar dem och då kommer de ju inte in på någon svärmkarta. 

Hon berättar att bin brukar börja svärma vid midsommar. 

– De svärmar tidigt i år. De kan hålla på att svärma fram till juni-juli. Sedan lägger de av. 

Svärmtelefonen har sedan lanseringen för fyra år sedan använts flitigt. Svärmfångarna består av frivilliga medlemmar i biodlarnas lokala föreningar runt om i landet.

– Dels tycker vi nog att det är vi biodlare som har ansvar för bina så att det inte blir olägenheter för allmänheten. Det är också för att förhindra smittspridning. Bina kan ha olika sjukdomar som vi hela tiden bekämpar. Om de far runt fritt så för de ju runt smittan också, säger Inger Kullberg. 

– Sedan är det att folk tycker inte om att ha bisvärmar runtikring sig och det ligger i vårt intresse som biodlarförening att ge bin ett gott rykte. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!