Under måndagen invigde Victoriahem sin nybyggda lekplats i Skiftinge. Detta till både förskolans pedagog Eva Hasselqvist Danielssons och barnens stora glädje.
– Det är jättefint att våra barn får vara med på invigningen. Lekplatsen är fin och det är viktigt för de barnen som bor här, och att området får positiv uppmärksamhet. Nu kommer våra barn på förskolan få omväxling, säger Eva Hasselqvist Danielsson.
Lekplatsens knallblå gräsmatta står i kontrast till de röda tegelbyggnader som omringar lekplatsen. Miguel Santos arbetar för företaget Lappset, som utvecklat lekplatsen.
– Färgsättningen motiverar till lek och vi har även tagit hänsyn till lättillgänglighet. Underlaget är konstgräs i stället för sand. På detta sätt blir det mer handikappvänligt. Det är även viktigt att det finns möjlighet för barn att både kunna leka tillsammans och avskilt, säger han.
Lekplatsen har bland annat sandlåda och gungbräda men när tidningen är på besök så är motorikbanan – i särklass – mest populär bland barnen. 5-årige Marcelo Mahad tycker det är en fin lekpark.
– Det är så roligt att kunna gunga här, säger han och syftar på att hängbron vaggar.
Sam Nilsson, 5, tycker att rutschkanan är roligast och möjligheten att leka många.
– Det är kul och roligt att vi kan leka med varandra ute tillsammans.
Utöver den nya lekparken i Skiftinge har Victoriahem även sedan i slutet av sommaren dragit igång ett boendesocialt initiativ tillsammans med bland annat kommunens Team Förebygg. Flera gånger i veckan står de vid Årbytunneln och delar ut frukost och mellanmål. Det har de gjort sedan slutet av augusti.
Jenny Fahlin har sedan september arbetat som bosocial samordnare på Victoriahem.
– Det hela började med att jag under ett nätverksmöte i Årby fick reda på att många barn kände sig otrygga av att passera genom tunneln på väg till och från skolan.
Varje måndag, onsdag och fredag delar de bland annat ut frukt och bjuder på dricka och hon tycker att satsningen har en positiv inverkan.
– Det hela är väldigt populärt och många har även sagt till oss att det känns tryggare när vi står där. Barnen börjar känna igen oss och vi märker att de inte längre springer igenom tunneln. Även föräldrarna har gett bra respons.