Det kommunala bostadsbolaget Eskilstuna Kommunfastigheter, K-fast, har cirka 7 000 lägenheter. En snabb titt på bolagets hemsida visar att det finns ett antal lediga lägenheter för uthyrning omgående. Men för den som är specifik i sina krav får räkna med att det tar tid att få sin önskan uppfylld.
Från det år man fyllt 16 år kan man registrera sig som bostadssökande och vid fyllda 18 går det bra att söka bostad. Men den som vill bo i något av de allra mest populära områdena får ställa in sig på att vänta riktigt länge.
Tre bostadsområden sticker ut i statistiken över de mest eftertraktade lägenheterna berättar Helene Lindberg, fastighetsförvaltare på K-fast. Det är det centralt belägna kvarteret Stövaren i Gamla staden, plus 65-boendet vid Strigeln samt atriumhusen i Skogsängen.
– Kvarteret Stövaren har totalt 142 lägenheter men med ganska blandade boendeformer. Här finns radhus i både ett- och två plan, några äldre hus samt en del relativt nya. Det är framför allt radhusen och de äldre husen som är riktigt populära, säger Helene Lindberg.
Bland pärlorna i kvarteret finns husen på Köpmangatan 40 och 42 samt den 200 år gamla Schotteska gården, ett fantastiskt vackert trähus med totalt sex lägenheter.
Den som siktar in sig på en bostad i någon av de mest attraktiva husen här kan behöva stå i kö mellan 25 och 30 år.
Minst lika lång tid får den vänta som suktar efter ett av de eftertraktade atriumhusen i Skogsängen med Vilstareservatet som närmsta granne. Här finns 94 kedjehus byggda på 60-talet där hyresgästerna förutom en boyta på 98 kvadrat har en egen inhägnad tomt samt eget garage.
– Atriumhusen är nog snäppet populärare än Stövaren. Det är väldigt låg omsättning på de här bostäderna. De som bor här trivs uppenbarligen mycket bra och de flyttar inte i första taget. Det rör sig kanske om tre-fyra hus per år som får nya hyresgäster.
Det tredje området på topplistan är Strigeln med sina 126 lägenheter. Förutom att det krävs 30 års kötid måste den som flyttar in vara 65 år gammal.
– Strigeln är väldigt populärt av flera skäl. Det är ett inarbetat koncept och har ett gott rykte bland Eskilstunaborna. Sedan finns det ett mervärde i att kommunen har daglig verksamhet där med olika aktiviteter. Och så är det ju det fantastiskt fina läget vid ån, säger Helene Lindberg.