Kommunen satsar på nya stora lekplatser

Kommunen planerar att satsa närmare 50 miljoner kronor på nya och renoverade lekplatser de kommande åren. Samtidigt kommer en rad lekplatser att avvecklas.

Tornlekplatsen i Stadsparken är ett exempel på utflyktslekplatser som Eskilstuna kan få fler av framöver. Bland annat planeras den här typen av temalekparker i Vilsta och på Djurgården de kommande åren.

Tornlekplatsen i Stadsparken är ett exempel på utflyktslekplatser som Eskilstuna kan få fler av framöver. Bland annat planeras den här typen av temalekparker i Vilsta och på Djurgården de kommande åren.

Foto: Rebecka Jonsson

Eskilstuna2022-09-13 06:47

Stadsbyggnadsförvaltningen har tagit fram en lekplatsplan – en strategi för hur kommunen ska jobba med lekplatser fram till 2030.

Där utvärderas de 95 allmänna lekplatser som finns i Eskilstuna och Torshälla – exempelvis utifrån vilken mängd genomfartstrafik, gång- och cykelvägar, grönområden, förskolor och boende som finns i närheten. Analysen har använts för att besluta vilka lekplatser man bör satsa på och vilka som kan avvecklas.

Slutsatsen är att kommunen föreslås investera runt 50 miljoner kronor fram till år 2030 i att renovera och bygga nya lekplatser.

– Vi vill ha fler stora utflyktslekplatser som exempelvis den i Stadsparken och månlekplatsen i Årby, säger Daniel Wennersten, områdeschef för stadsmiljö på kommunen.

undefined
Små lekplatser som bedöms ha mindre lekvärde kommer att avvecklas i takt med att nya större byggs. Just den här lekplatsen i Viptorp tycks däremot inte vara hotad.

Lekplatserna delas in i olika typer, beroende på storlek och syfte. Utflyktsparkerna är de största och har ofta unik gestaltning eller ett speciellt tema.

– Vi hoppas och tror att de här lekplatserna kan locka folk från andra städer. Att man åker hit för att göra en "lekplatsturné", säger Daniel Wennersten.

Det finns ytterligare tre sorters lekplatser:

  • De allra minsta kallas närlekplatser och ligger ofta i direkt anslutning till bostäder. De tillhandahålls oftast av fastighetsägaren.
  • Områdeslekplatser ska fungera som mötesplats och lekmiljö för det närmaste området. Hit kommer främst mindre barn med sina föräldrar.
  • Stadsdelslekplatser har ett större utbud av lekutrustning och ska även locka lite äldre barn. De ska vara mötesplatser för hela stadsdelen.

För i år och nästa år planeras investeringar i stadsdelslekplatser i Stenby och Skogsängen och i en områdeslekplats i Hagnestahill. Utöver det ska Rinmansparkens lekplats rustas upp och ett tiotal lekplatser kommer att få belysning.

undefined
Till områdeslekplatserna kommer främst mindre barn med sina föräldrar.

Åren därefter föreslås satsningar på lekplatser ibland annat Eskilsparken, Vilsta, Hällby, Djurgården och Borsökna.

I takt med att nya lekplatser byggs, ska en rad gamla tas bort. Under nästa år planeras avvecklingar i bland annat Hagnestahill, Stenby, Skogsängen, Slagsta och på Östermalm.

Lekplatsplanen har skickats ut på remiss till nämnder och bolag, men allmänheten får också chans att ha åsikter om förslagen, som bland annat ska finnas tillgängliga på kommunens hemsida.

– Folk kommer definitivt att ha synpunkter. När det rör ens eget närområde vill man ofta tycka till, säger Daniel Wennersten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!