Eskilstuna kommun håller just nu på att sondera terrängen för flera bostäder i stadsdelen Snopptorp. Planer finns på upp till 190 nya bostäder i krokarna av S:t Andreas kyrka och Coop Triangeln.
– Vi håller på att ta fram en detaljplan för området för att möjliggöra för ny bebyggelse, säger Casper Gradert, planarkitekt vid planenheten på stadsbyggnadsförvaltningen i Eskilstuna.
Framför allt är det fastigheterna vid namn Haken 1, Hovslagaren 2 samt Hökaren 14 som berörs, med andra ord markytor som delvis ramas in av Stenkvistavägen, Vasavägen och Mariebergsgatan.
På den lite sluttande tomten alldeles bredvid S:t Andreas kyrka, Hökaren 1, är tanken att det ska bli ett trygghetsboende i fem våningar med cirka 25 lägenheter. Här finns också idéer på någon form av passage mellan boendet och kyrkan, då kyrkans lokaler även ska kunna användas av seniorerna på boendet.
– Både en underjordisk gång och en inbyggd gång ovan mark har diskuterats, säger Casper Gradert.
Strax sydväst om kyrkan, intill grönområdet vid namn Thuleparken bakom husen på Rosenhällsgatan, kan två högre punkthus komma att torna upp sig enligt förslaget.
– Planen är två stycken åttavåningshus med ungefär 75 bostäder på fastigheten Hökaren 14.
Här ligger i dag en låg till synes öde byggnad som tidigare varit bland annat förskola. Det huset kommer enligt Casper Gradert att rivas om punkthusen blir verklighet. Nära åttavåningshusen skissas det på en carport. Där måste en liten del av grönområdet, som ägs av kommunen, i så fall tas i anspråk.
Längs med Stenkvistavägen, på grusplanen vid sidan av Coop Triangeln i kvarteret Hovslagaren, planeras det för sammanlagt runt 80 bostäder fördelade på radhus, lägre flerfamiljshus i form av lamellhus samt lägenhetshus som är mellan tre och sex våningar höga. Strax intill nuvarande grusplan finns äldre 1800-talsbyggnader och intentionen är att den nya bebyggelse som hamnar närmast kulturhusen inte får bli högre än två våningar.
– Här är tanken att bygga i två etapper. I första etappen byggs det på grusplanen vid nuvarande återvinningsstation. I en andra etapp blir det lite högre hus där de högsta placeras i hörnet av Stenkvistavägen och Vasavägen ut mot rondellen. Antingen byggs bostäderna ovanpå nuvarande livsmedelsbutik, eller också byggs ny butik längst ner i huset, säger Gradert.
De fastigheter som kan bli föremål för nybyggnation ägs i dag av Eskilstuna pastorat, alltså Svenska kyrkan, Eskilstuna kommunfastigheter samt privata bolaget Henrik och Sven-Olof fastigheter AB. Alla tre markägare är med på noterna vad gäller byggplanerna. Det är också de, i egenskap av exploatörer, som bekostar arbetet med detaljplanen.
Tidpunkt för byggstart är oklar, men det handlar om några år framåt i tiden om allt går i lås.
– Det kanske tar ett år innan den nya detaljplanen antas, om den antas. Bygglov ligger som tidigast någon gång under första eller andra kvartalet 2025, säger Casper Gradert.
Fram till den 17 november kan Eskilstunaborna säga sitt om detaljplanen som just nu är ute på samråd. Planförslaget finns bland annat att se på kommunens hemsida samt i Värjans foajé på Alva Myrdals gata i centrala Eskilstuna. Den 6 november klockan 17-19 hålls också ett samrådsmöte i S:t Andreas kyrka.
– Det blir som ett öppet hus dit man kan komma och ställa frågor om förslaget, säger Casper Gradert.