Här är Eskilstunas tryggaste och otryggaste område

Trots år av gängvåld och skjutningar känner Eskilstunaborna sig trygga i staden, enligt polisens trygghetsmätning – men det finns några undantag.

2  120 Eskilstunabor har svarat på polisens enkät om upplevd trygghet i staden.

2  120 Eskilstunabor har svarat på polisens enkät om upplevd trygghet i staden.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2023-01-30 06:47

I april förra året skickade ut polisen 13 300 trygghetsenkäter där Sörmlänningarna fick svara på 33 frågor om den upplevda tryggheten i sina närområden. I Eskilstuna svarade totalt 2 120 personer – en svarsfrekvens på 56 procent. Områdena har delats upp efter demografiska statistikområden, DESO, som utgår från stadens geografi – ett system som även används i andra statistiska sammanhang.

Enkäten utgick från en skala från 0–6 där ett högre index indikerade problem och otrygghet, medan en längre siffra indikerade trygghet. 

– Undersökningen speglar invånarnas upplevda trygghet, inte var det begås flest brott, understryker Thomas B Bergqvist som är brottsförebyggande handläggare på polisen i Eskilstuna.

undefined
Thomas B Bergqvist är brottsförebyggande handläggare på polisen i Eskilstuna.

Undersökningen visar att Eskilstunaborna generellt upplever staden som trygg. Staden som helhet landar på trygghetsindexet 1,83. Men tre områden sticker ut som mer otrygga.

Allra otryggast känner sig invånarna i Årby, där indexet hamnar på 3,69. Bland faktorerna som sticker ut återfinns bland annat utomhusmiljön, missbruksproblematik och svag tillit till grannarna.

Totalt 66 procent av de tillfrågade i Årby har svarat att de upplever nedskräpning i sitt närområde. 37 procent upplever att de träffar på narkotikapåverkade personer utomhus och 33 procent upplever att en boende inte skulle ingripa vid slagsmål. Resultatet visar även på att 64 procent av de tillfrågade upplever oro kring att vistas ute ensamma under kvällstid. 

På andra plats över stadsdelarna som upplevs som mest otrygga hamnar Myrtorp-Västermalm-Brunnsbacken med ett trygghetsindex på 2,92.

Bland problemområdena återfinns även här missbruksproblematik, och en bristande tillit till övriga invånare. 28 procent har svarat att de har träffat på narkotikapåverkade personer utomhus. 55 procent har svarat att de känner sig otrygga när de är ute ensamma om kvällarna och 27 procent upplever sammanhållningen i bostadsområdet som svag.

undefined
I stadsdelarna Myrtorp,Västermalm och Brunnsbacken upplever 55 procent av de tillfrågade att de känner sig oroliga för att vara ute ensamma om kvällarna.

Men vad invånarnas upplevda otrygghet i de berörda områdena beror på är inte helt tydligt, menar Thomas B Bergqvist.

– Just upplevd trygghet är komplext. Den kan påverkas om man ser ett brott där man bor. Men det beror också på vilken kunskap man har om området man bor i. Nyinflyttade som inte vet så mycket om landet eller området de bor i har en större tendens att uppleva otrygghet. Har man mer kunskap känner man en ökad kontroll – och med det kommer ofta en ökad trygghet.

Centrum tar plats som Eskilstunas tredje mest otrygga stadsdel. 

– Då kan man ställa sig frågan vad det kan bero på? Troligtvis på att krogarna och Systembolaget ligger där, vilket kan medföra fylla och otrygghet.

Bland de områden som Eskilstunaborna upplever som mest trygga återfinns Valhalla-Slagsta på tredje plats med ett trygghetsindex på 1,0.

undefined
Hällby kniper hem en andra plats över de områden Eskilstunaborna upplever som mest trygga. Men trots det upplever 38 procent av de tillfrågade att polisen inte bryr sig om de lokala problemen.

Där har 82 procent svarat att de inte varit utsatt för något brott och 67 procent upplever sig trygga när de är ute ensamma om kvällarna.

På andra plats ligger Hällby med ett index på 0,92. 

84 procent av de tillfrågade i stadsdelen har svarat att de inte varit utsatt för någon form av brott och 82 procent känner sig trygga när de är ute om kvällarna. Däremot svarar 38 procent att polisen inte bryr sig om de lokala problemen.

Allra tryggast är invånarna i Alberga-Lista, enligt polisens enkät. Där ligger indexet på 0,75. Hela 94 procent av invånarna där upplever sig trygga när de är ute ensamma om kvällarna och 89 procent av de till frågade har inte heller varit utsatta för något brott. 

– Rent generellt känner man sig mer trygg på landsbygden än i stan, det har vi även sett tidigare, säger Thomas B Bergqvist.

Men likt föregående stadsdel känner även invånarna i Alberga-Lista att polisen inte tar de lokala problemen på allvar – 30 procent av de tillfrågade har rankat detta som ett problem. 

– Jag tycker att det är synd eftersom vi hela tiden försöker jobba med en helhet. Men jag tycker också att vi måste förbehålla oss rätten att operativt prioritera vår resurs till de platser där det behövs bäst. Vi kan inte låta opinionen styra det. Eskilstuna är en kommun som har en hel del utmaningar, vilket gör att vi är tvungna att prioritera. 

Polisen har nu delat resultatbilden med Eskilstuna kommun som en del av samverkansarbetet.

– Det är viktigt att komma ihåg att det här bara är en av pusselbitarna, andra kan vara antal anmälda brott och vilka brottskategorier som är överrepresenterade, säger Thomas B Bergqvist.

Topp 5

Här är områdena som upplevs som mest otrygga, trygghetsindex 0-6 inom parentes:

1. Årby (3,69)

2. Myrtorp-Västermalm-Brunnsbacken (2,92)

3. Eskilstuna centrum (2,89)

4. Nyfors centrum-Väster (2,53)

5. Skiftinge (2,22)

Här är områdena som upplevs som mest trygga:

1. Alberga-Lista (0,75)

2. Hällby (0,92)

3. Valhalla-Slagsta (1,0)

4. Ärla-Hällberga (1,11)

5. Mesta-Borsökna (1,17)

Källa:Polisen LPO Eskilstuna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!