Här lämnar bilen gasmacken – med slangen i

Trots kameraövervakning och skyltar missar årligen ett tiotal personer att ta bort slangen från bilen efter att de tankat.

Sedan övervakningskamerorna kom kan smitningarna utredas av polisen. Dessförinnan inleddes inga förundersökningar.

Sedan övervakningskamerorna kom kan smitningarna utredas av polisen. Dessförinnan inleddes inga förundersökningar.

Foto: EEM

Eskilstuna2021-04-07 20:45

Att åka från en mack med slangen kvar i bilens tank är ovanligt. Men det händer. Företeelsen är tillräckligt vanlig för att ha en namn – slangåkning. 

Vid Energi och miljös fordonsgasmack på Fabriksgatan i Eskilstuna är slangåkare ett återkommande problem. Den senaste händelsen skedde i mitten av januari. Innan året är slut väntas fler slangåkare ha lämnat macken med en flera meter lång slang hängandes från bilen. De senaste åren har det inträffat ett tiotal gånger per år. 

Under en månadslång period sommaren 2017 åkte sju tankande bilister från macken med slangen kvar. Och en majoritet av dem ger sig inte till känna.

– Jag vågar påstå att det är fler som åker iväg med slangen kvar utan ge sig till känna, än hör av sig. Och vi polisanmäler alla smitningar, säger Lotta Lejdberg, operativ chef inom affärsområde energi.

Trots flera åtgärder, som informationsskyltar i anslutning till macken, har incidenterna fortsatt och för ett drygt år sen beviljades EEM tillstånd för kameraövervakning.

– Vi har inte hunnit utreda om kamerorna haft någon effekt men målet är att eliminera förekomsten av slangåkare, säger Lotta Lejdberg.

Vid den senaste incidenten lossade slang och munstycke från behållaren när en bil åkte iväg. Säkerhetsfunktionen löste ut men en mindre mängd metan (mindre än ett gram) försvann ut i atmosfären. Utsläppen klassas som driftstörningar och dylika avvikelser ska anmälas till miljökontoret.

 EEM har missat att anmäla detta vid något tillfälle och har därför åtalsanmälts av miljökontoret. 

– Avvikelser ska rapporteras omedelbart och där har vi tyvärr brustit. Misstaget upptäcktes vid tillsynsmyndighetens kontroll och vi har korrigerat våra rutiner, säger Lotta Lejdberg.

Enligt EEM kostar det cirka 5 000-10 000 kronor per tillfälle att återställa tankstationen, och slangar och munstycken finns ständigt i lager.

För bensinhandlarna tycks problemet inte vara lika utbrett. De kallar fenomenet slangbrott.

Robert Dimmlich är direktör för branschorganet Svensk Bensinhandel. Hans "kvalificerade gissning" är att slangbrott inträffar i genomsnitt 1-2 gånger per mack och år.

– Det finns två huvudsakliga orsaker. Den ena är att kunden är distraherad, dricker kaffe, går in i butiken eller pratar i telefon. Den andra är kopplade till smitningar. Där någon som inte har för avsikt att betala blir påkommen och får bråttom i väg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!