Eskilstuna kombiterminal, där gods lastas om från tåg till lastbil, fortsätter att växa. Prognosen för 2013 pekar mot 49 000 lyft - en ökning med cirka 15 procent jämfört med förra året.
— Vi växer i en krympande marknad, säger Tommy Spångberg, teknisk chef vid Eskilstuna logistik.
Eskilstuna kommun har satsat 170 miljoner kronor på anläggningen sedan år 2010. Förhoppningen är att kombiterminalen tillsammans med den nya logistikparken i Kjula ska generera 1 000 nya jobb i kommunen till år 2020.
För att studera denna framgångssaga kom i går Lars Adaktusson, toppkandidat för Kristdemokraterna, till Eskilstuna kombiterminal:
— Imponerande att åstadkomma resultat på så kort tid som fyra år. Det visar att det finns en potential i det här, löd hans omdöme.
Tommy Spångberg vid Eskilstuna logistik var dock noga med att påpeka att potentialen kunde ha varit ännu större om en högre andel av transporterna inom EU gick på järnväg i stället för med lastbil.
— Vi vill ha ett rättvisare system mellan lastbilen och tåget, och att marknaden ska fungera effektivare. Det här är en miljösatsning.
Hur mycket förlorar ni på konkurrensen?
— Visst är det en stor del. Tidigare hade vid ett tåg som gick hit från Halmstad varje dag. I dag går det på lastbil direkt från Halmstad, säger Tommy Spångberg.
Den nybakade politikern Lars Adaktusson sa att frågorna om att effektivisera den inre marknaden är mycket viktiga, men att syftet med besöket mest var att lyssna, se och lära.
— Det är inte så att jag har planerat att hugga tag i de här frågorna just nu, så några sådana löften kan jag inte ge just nu.
Kristdemokraterna har ett av Sveriges 20 mandat i Europaparlamentet. Partiet balanserar på fyraprocentspärren i opinionsundersökningarna. Enligt Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är det svårt att sia om Adaktussons möjligheter att komma in i Europaparlamentet:
— Svårt att säga. Man har ju pratat om hans medievana. Han kommer att känna sig bekväm i tv. Samtidigt har han ju inte den erfarenhet som de andra kandidaterna har.
Lars Adaktusson medger att det är en nackdel att inte ha samma "partierfarenhet inifrån" som många andra, men han tycker samtidigt att det är bra att det kommer in folk som har andra erfarenheter.
Hur är det att byta sida från att vara opartisk journalist till att bli politiker?
— Det finns en stor skillnad, men det finns också beröringspunkter som gör att steget inte är så stort för mig som om man kommer från någon annan bransch. Jag vet ju ungefär vad politiken handlar om utifrån min roll som journalist.