– Man ses främst som en person med en funktionsnedsättning. Har man tur får man en sexualitet och ett kön, säger Christine Bylund, normkritisk metodutvecklare på föreningen STIL Personlig assistans och politisk påverkan.
Christine Bylund från STIL och Lisa Ericson från RFSL Stockholm var två av flera föreläsare som blev startskottet för Springpride i går. De var i Eskilstuna Stadshus för att prata om förtryck och diskriminering av hbtq-personer med funktionsnedsättningar.
Det hela började med att RFSL granskade sin egen organisation och såg då att det fanns stora brister när det gäller tillgänglighetstänk. RFSL har nu undersökt hur personer med funktionsnedsättningar upplever att de blir mottagna inom hbtq-rörelsen och det är många som känner sig exkluderade. Både inom hbtq-rörelsen och inom verksamheter som omfattas av Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
– En kvinna beskrev det som att hon ses som funktionshindrad inom hbtq-rörelsen och lesbisk eller flata inom LSS-verksamheter, säger Lisa Ericson.
Enligt Lisa Ericson och Christine Bylund handlar det om en okunskap och oförmåga bland organisationer och verksamheter att se bristerna som finns internt. Därmed hamnar också ansvaret på den som avviker från normen.
– Det behövs ett material som gör att fler börjar prata om funktionalitet och sexualitet så att det blir tydligt vem det är som bär på problemet. Det ska inte ligga på den normbrytande personen, säger Christine Bylund.
Sedan ett år tillbaka driver RFSL Stockholm och RFSL Förbundet, tillsammans med STIL och andra samarbetspartners, Funkisprojektet. Genom utbildningar och samtalsgrupper hoppas de kunna sprida kunskap om hur samhället kan arbeta för att inte diskriminera någon utifrån funktionalitet eller sexualitet.
– Det handlar om mänskliga rättigheter, säger Lisa Ericson.