Solkraften står i dag för cirka en procent av den samlade elproduktionen i Sverige men i den energiomställning som pågår beräknas andelen solel växa kraftigt. Ett stort antal solcellsanläggningar byggs och nu finns planer på en stor solcellspark även i Eskilstuna.
Företaget Solkompaniet har nyligen bjudit in till samråd för en etablering på jordbruksmark söder om Hållsta (Husby-Almby 1:1 m.fl). Tillsammans med markägaren vill företaget utreda möjligheten att bygga en solcellspark som ska kunna producera upp till 58 GWh el per år. Området som berörs är cirka 75 hektar stort varav merparten utgörs av åkermark och en mindre del av skog. Enligt markägaren ger inte jordbruksmarken önskad avkastning då delar av marken periodvis står under vatten. Solstrålningen på platsen bedöms vara hög och diskussioner pågår med Vattenfall om anslutning till den luftledning som finns i områdets västra del.
– Vi står mitt i en energiomställning där världen och Sverige elektrifieras. Med omställningen kommer ett ökat behov av el. Vi vill bidra till detta genom att skapa förutsättningar för mer fossilfri, förnybar solkraft. Det skapar förutsättningar för företag att fortsätta eller starta verksamhet i regionen, ökar självförsörjandegraden på el och skapar resiliens både för regionen och energisystemet, säger Kristin Vanky, projektledare på Solkompaniet.
Var skulle den planerade parken i Eskilstuna hamna på topplistan över landets största anläggningar?
– Många solparker ligger i planeringsstadiet i dag och flera av dem är större än den solpark som i dag är störst. Det mest troliga är att vid den tidpunkt solparken i Eskilstuna skulle kunna stå klar kommer den vara bland de större, men inte störst.
Enligt Solkompaniet utgör inte parken någon tillståndspliktig miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken eller miljöprövningsförordningen. Men bolaget avser att söka frivilligt tillstånd till länsstyrelsens miljöprövningsdelegation.
Hur ser tidsplanen ut för tillståndsprocessen? När tror ni att byggstart respektive driftsstart kan ske?
– Samrådsperioden pågår fram till den 22 oktober. Därefter ska en tillståndsansökan tas fram och skickas in till länsstyrelsen. Parallellt med detta och tillståndsmyndighetens efterföljande prövotid samt eventuella överklaganden löper processen för elnätsanslutning. Vi vill komma i mål så snart som möjligt men det är många steg som beror av olika faktorer vi inte kan styra över, säger hon.
Vad räknar ni med att det kommer att kosta att uppföra anläggningen?
– Investeringskostnaden för en solpark beror på många faktorer, bland annat hur många solpaneler som ska installeras, radavstånd, eventuella markarbeten, hur långt det är till elnät med mera. Men fem-sju miljoner per hektar är en indikation på inom vilken härad det kan hamna.
Solkompaniet grundades 2010 och är enligt sin egen beskrivning experter på storskalig el för svenska förhållanden. Majoritetsägare i bolaget är Axsol som är en del av Axel Johnsonkoncernen.
Affärsmodellen som Solkompaniet använder innebär att markägaren skriver på ett arrendeavtal, som ofta sträcker sig över 40 år, och får under avtalstiden en procentuell ersättning av solkraftsproduktionen.