Det var strax efter klockan 15.00 på onsdagseftermiddagen som polisen fick in ett samtal om en misstänkt handgranat. Vid ett skogsparti som gränsar till Fröslundaskolans skolgård hade parkarbetare hittat ett föremål som såg ut som en granat. Polis kallades till platsen och ett stort område runt föremålet spärrades av.
Polisen kunde snart konstatera att det rörde sig om en så kallad chockgranat, som ser ut som en handgranat men som inte ger ifrån sig något splitter och är mindre farlig. Därmed kunde man minska det avspärrade området.
Enligt polisens vakthavande befäl Mia Magnusson låg granaten i ett av de skogspartier som finns i närheten av Fröslundaskolans skolgård på Gillbergavägen. I skolan går Fröslundaskolans yngre elever.
En polispartrull stannade kvar på platsen för att bevaka området där den misstänkta granaten fanns. Samtidigt kallades polisens bombgrupp från Stockholm till platsen.
Men situationen var hela tiden under kontroll och det var lugnt på platsen, även om en och annan förbipasserande trotsade avspärrningen och fick motas bort av polispatrullen.
– Sprinten sitter i och så länge den gör det så är det ingen fara, säger Mia Magnusson.
Jannice Kloibhofer är rektor på Fröslundaskolan. Enligt henne var det aldrig någon säkerhetsfara för barnen. Inte heller någon orolig stämning.
– Vi har kontakt med polisen. Alla barn som är kvar på fritids befinner sig inomhus och vi befinner oss i bortre delen av skolan, ut mot stora vägen.
För säkerhets skull fick dock barnen gå ut en annan väg än de brukar.
– Vi tar det säkra före det osäkra, säger Jannice Kloibhofer.
Vid 18.30-tiden kom polisens bombgrupp till platsen. Då hade alla barnen på skolan hunnit gå hem.
En specialutrustad person körde in på området, lokaliserade granaten och avlägsnade den – en procedur som inte tog mer än några minuter. Därefter togs avspärrningarna bort och både bombgruppen och den lokala polispatrullen kunde lämna platsen.
– Granaten är hämtad och spärrningarna borttagna. Vi är klara på platsen, bekräftade Mia Magnusson, vakthavande befäl på Sörmlandspolisen vid 19-tiden.
Polisen bedriver i nuläget inget spaningsarbete men vill gärna ha tips från allmänheten.
– Är det någon som vet något så får de gärna höra av sig, säger Anette Wilhelmsson, vakthavande befäl på Sörmlandspolisen.