Kraftigt ökade kostnader för vård och behandling till följd av missbruk, landets högsta cannabishalter i avloppsvattnet och drogförsäljning som sker mer eller mindre helt öppet. Eskilstuna beskrivs som en stad där narkotikan flödar.
De senaste åren har flera drogrelaterade skjutningar drabbat staden och på sociala medier visar kriminella ungdomar stolt upp sig med sedelbuntar och automatvapen. Bilder som enligt kommunpolisen Thomas Bergqvist fungerar som statusmarkörer i den kriminella världen.
– De kriminella gör reklam för sin egen förträfflighet och verksamhet genom att ta bilder där de visar pengar och statuerar sitt våldskapital, säger han.
Men bilderna är också underrättelsematerial som hjälper polis och andra myndigheter att kartlägga de kriminella grupperingarna.
– Det är en fruktansvärt dålig investering att dokumentera sig i ett kriminellt sammanhang. Särskilt den dag individen har för avsikt att skaffa ett konventionellt jobb och av arbetsgivaren till exempel blir konfronterad med en sådan bild. Sedan är det en myt att alla skulle förfoga över sedelbuntar.
På socialförvaltningen är situationen välbekant. Socialchefen Mehmed Hasanbegovic beskriver samtidigt en problematik som tilltar.
– Våra medarbetare som jobbar med det här är á jour med läget. Narkotikan är inget nytt, men det har eskalerat. Det har blivit mer tillgängligt, både när det gäller försäljningen på gatan och att beställa via nätet. Det är väldigt oroande, säger Eskilstuna kommuns socialchef Mehmed Hasanbegovic.
Eva Carlsson, samordnare för det brottsförebyggande arbetet i Eskilstuna kommun, delar bilden av drogproblematiken i staden.
– Det pågår öppen narkotikaförsäljning i flera av våra stadsdelar. Det är platser där många av våra invånare vistas och upplever detta, vilket skapar en otrygghet. Krogmiljön är en annan miljö där en begränsad målgrupp vistas. Där har vi konceptet Krogar mot knark som är en viktig del, säger Eva Carlsson och fortsätter:
– Polisen och krogarna behöver allmänhetens hjälp att reagera om man ser och upplever narkotika, vare sig det är på krogen eller på andra platser i vår stad.
Hur ska man då tackla problemen? Evidensbaserat arbete och samverkan mellan kommun, polis och andra aktörer anser Thomas Bergqvist.
– Men insatserna måste bli fler – och genomföras av fler.
Han lyfter Mentors in violence prevention, MVP, som sedan flera år används på Årbyskolan, Gökstensskolan och Rekarnegymnasiet som ett framgångsrikt exempel. Fritt översatt till mentorer för våldsprevention bygger metoden på en serie tematiska lektioner där eleverna, utifrån olika scenarier, får reflektera kring hur man gemensamt kan agera för att stoppa och förebygga våld.
– Vi måste jobba där unga befinner sig för att de ska lära sig att bete sig rätt. Men man behöver börja ännu tidigare, redan på mellanstadiet, och det har faktiskt några skolor redan gjort.
Satsningar på tidiga insatser kan innebära rejäla besparingar för samhället. Enligt Thomas Bergqvist kan en misshandel kosta samhället mellan 200 000 och två miljoner kronor beroende på utredningens omfattning. Två poliser på stan en kväll kostar som jämförelse omkring 4 000 kronor, säger han.
– Det är helt klart ekonomiskt försvarbart att ha extra polis ute på plats i olika områden på kvällar och helger.
För drygt ett år sedan försvann socialförvaltningens fältarbetare som arbetade uppsökande och förebyggande mot ungdomar i Eskilstuna. Beslutet har kritiserats från flera håll, inte minst av personal på socialförvaltningen. Thomas Bergqvist säger att polisen jobbar aktivt för att förstärka sin verksamhet i kommunens utsatta områden. Även han pekar på bortrationaliseringen av fältarbetarna som ett problem.
– Vi skulle uppskatta om socialtjänsten skulle öka sin operativa förmåga ute på fältet igen. Vi rekryterar till områdespolisen som ska kunna gå på djupet över tid. Men socialtjänsten och vi har gått i otakt. Det har varit ett problem att hitta varandra och göra något operativt tillsammans.
Han efterlyser samverkan inom hela kommunen för att på allvar få till stånd en förändring.
– Jag och Eva Carlsson har ett tätt samarbete. Det finns en styrgrupp på politikernivå, men resten av den brottsförebyggande organisationen har inte satt sig ännu.