Strax innan klockan nio på fredagsmorgonen ringlar kön ett par hundra meter lång på Solby gårds grusade gårdsplan. Det fläktar i lövverken och solens tryck skvallrar om att det kommer att bli en het dag.
Hit har unga och gamla kommit för att försäkra sig om nyplockade jordgubbar till midsommarbordet och det verkar inte ha varit förgäves.
– Hallå gott folk och välkomna hit! Igår eftermiddags tog jordgubbarna slut, men lugna bara nu har vi jobbat ikapp. Våra plockare har gjort en fantastisk insats sen gryningen och vi har bullat upp med bär så att det ska räcka till många, lugnar Peter Johansson på Solby gård.
Eskilstunaborna Pia Ericson och Pia Rundqwist står längst fram och ska köpa flera liter var.
– Det har blivit en härlig tradition att ta sig hit för att köpa jordgubbar på midsommarafton och så är det lite av en sport att vara först på plats, säger Pia Ericson.
Stolar och bänkar finns strategiskt utställda mellan orangeriet och gårdsbutiken och många har med sig en korg med fika och något att läsa i väntan på sin tur.
Tuula Joenpolvi och väninnan Ritva Krekola har också de varit på plats i god tid och det ser ut att ge utdelning.
– Det är många hållpunkter som ska bockas av på midsommarafton och det här är den första – och kanske viktigaste, säger de.
De hoppas få köpa minst sex liter var innan de far vidare på dagens festligheter.
– Nästa aktivitet blir kallt bubbelvin strax innan lunch, en trevlig tradition som också är värd att hålla fast vid, säger Tuula Joenpolvi.