Eskilstuna klättrar på ranking av företagsklimatet

Eskilstuna klättrar 37 platser till plats 169 i Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Företagens tillväxt och utvecklingsmöjligheter hämmas dock av brottslighet och otrygghet.

Sofia Sjöström är regionchef Södermanland på Svenskt Näringsliv.

Sofia Sjöström är regionchef Södermanland på Svenskt Näringsliv.

Foto: Johnny Gustavsson

Eskilstuna2024-09-25 15:15

Efter att ha fallit på rankingen fyra år i rad vänder det uppåt för Eskilstuna kommun som klättrar från plats 206 till plats 169 bland Sveriges 290 kommuner. Av de 175 företag i Eskilstuna som har svarat på enkäten tycker 42,3 procent att företagsklimatet är bra. 

– Det som är speciellt med Eskilstuna är att man har Fabriksföreningen som är ganska stark, att man är en etableringskommun och att man har etablerat sig som en logistikkommun, men att man nu också, tror jag, har kommit till insikt att man måste arbeta mer aktivt med de små och medelstora företagen där man har tagit beslut om att vi ska bli Sveriges bästa kommun att driva företag i för små och medelstora företag, säger Sofia Sjöström, regionchef Södermanland på Svenskt Näringsliv.

De enskilda frågorna i enkäten har också rankats och när det gäller den viktigaste frågan i form av företagens sammanfattande omdöme, som är den tyngst vägande rankingfaktorn, klättrar Eskilstuna 28 placeringar till plats 186. 

– Det som är viktigt för Eskilstuna är att hålla i det här, säger Sofia Sjöström. 

undefined
Sofia Sjöström är regionchef Södermanland på Svenskt Näringsliv.

Det område där Eskilstuna har bäst ranking är kommunens upphandling. Eskilstuna rankas på 112:e plats i landet och klättrar därmed 45 placeringar. Faktorn mäter företagens upplevelse av den kommunala upphandlingen. En kommun som lyckas med sitt upphandlingsarbete skapar enligt Svenskt Näringsliv stor nytta för hela samhället.

I enkäten ökar Eskilstuna kommun på 9 av 15 områden. Eskilstuna kommun skriver i ett pressmeddelande att några förbättringsområden är särskilt viktiga: Företagens engagemang för företagsklimatet, dialogen med kommunens beslutsfattare och tillgång till relevant kompetens.

– Det är glädjande att vi ökat i det övergripande omdömet om företagsklimatet i kommunen. Det är den viktigaste frågan då det är den tyngst vägande rankingfaktorn i höstens rankning. Det är också positivt att vi ökar över rikssnittet inom flera viktiga områden, säger Niklas Edmark, näringslivsdirektör.

Eskilstuna backar mest på områdena mobilnät och bredband samt kommunpolitikernas attityder till företagande. 

Men i jämförelse med andra kommuner svarar Eskilstuna för ett riktigt bottennapp på området "påverkan av brottslighet eller otrygghet". Här rankas Eskilstuna näst sist, på plats 289 bland landets 290 kommuner. Faktorn beskriver i vilken utsträckning som företag påverkas negativt av brottslighet eller otrygghet i kommunen. Det handlar bland annat om i vilken mån företagen själva drabbas av stölder – vilket butiken Hemprylo vittnat om nyligen – och skadegörelse, men även om vilken bild de har av brottsligheten ute i samhället i form av till exempel narkotika, organiserad brottslighet och våld. 

– Skjutningar ska vi inte ens nämna, den låg ju väldigt högt i Eskilstuna under ett par år så har vi haft en våg igen så det är klart att det påverkar bilden av hur tryggt det är, säger Sofia Sjöström. 

undefined
Eskilstuna ökar när det gäller de flesta faktorer som påverkar kommunens företagsklimat. Brottslighet och otrygghet hämmar dock företagens tillväxt- och utvecklingsmöjligheter.

Enligt Svenskt Näringsliv hämmar brottslighet och otrygghet företagens tillväxt- och utvecklingsmöjligheter. 

– Nu kommer kompetensförsörjning ganska högt i rankingen, men det kan bli svårt att attrahera kompetens utifrån och få dem att bosätta sig i Eskilstuna när det upplevs som otryggt, säger Sofia Sjöström. 

Hon säger att en stor del av arbetet kring brottslighet och trygghet involverar andra myndigheter än kommunen. 

– Det kan handla om videoövervakning, det kan handla om att anställa väktare, det kan handla om att man har ett nätverk för underrättelser tillsammans med polisen och näringslivet och socialtjänst och andra myndigheter för att på ett tidigt stadium få koll på var det finns riskpersoner och riskområden som vi måste hantera innan det kommer igång.

Eskilstuna kommun konstaterar att enkäten visar att företagen vill att kommunen ska prioritera arbetet med bland annat: Minskad brottslighet och ökad trygghet (67,43 procent), kortare handläggningstider (44 procent), bättre förståelse för företagen hos kommunens beslutsfattare (38,9 procent) och bättre dialog mellan kommunen och företagen (38,9 procent).

– Undersökningen visar att vi behöver förbättra dialogen mellan företagen och kommunens beslutsfattare och även informationen till företagen. Den visar också att vi behöver bli mycket bättre på att kommunicera de konkreta aktiviteter vi redan gör för att vi ska bli Sveriges bästa kommun för små och medelstora företag, säger Niklas Edmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!