Fristadstorgets, i vanliga fall, soldyrkande dagdrömmare fick på torsdagen ursäkta sig och lämna plats för lite mer drivna själar och häng på kommunens utemöbler byttes för en dag till en myllrande marknadsplats.
– Vi brukar i vanliga fall arrangera en UF-mässa inomhus, men på grund av pandemin har det inte varit möjligt de senaste två åren. När vi skulle spika den här dagen var läget fortfarande ovisst och därför beslutade vi att i stället arrangera ett utställnings- och säljtillfälle utomhus, säger Josefin Holmgren.
På torsdagens evenemang deltog 83 UF-företag med gymnasieelever och försäljningen riktade sig till såväl allmänheten som mellan företagarna.
Stella Söderberg och kompanjonen Mattias Shammas, som till vardags läser Samhällsprogrammet på S.t Eskil, lockade kunder med sin både välsmakande och briljanta produkt.
– Vi har plockat äpplen som villaägare i Eskilstuna själva inte varit intresserade av att ta hand om och med hjälp av Sörmlands musteri gjort dryck av dem. Den är otoligt god och dessutom nyttig, intygar Stella Söderberg och har snart därpå sålt dagens första bag-in-box med äppelsmak.
Rocco Gustafsson, lärare i entreprenörskap och företagsamhet på S:t Eskil, gillar initiativet och lovordar idén.
– Det här är något som fler borde anamma. Stella och Mattias har tömt trädgårdar på frukt och förädlat produkten till något efterfrågat och värdefullt.
Klasskompisarna Sally Roos, Maya Malmqvist och Tyra Schönbeck, som går på Grillska gymnasiet i Eskilstuna, gillar UF-projektet och tycker att det är både kul och lärorikt. De säljer t-shirts och egengjorda armband, där hälften av intäkterna går till välgörenhet.
– Det har gått riktigt bra. Vi säljer prylarna via sociala medier och på olika marknader och skänker delar av vinsten till Suicide zero, säger Maya Malmqvist.
Henric Ylvén Drago, som läser Internationell business och management på S:t Eskil driver UF-företag tillsammans med klasskompisen Matilda Lindh. De har gjort en egen kokbok med fokus på unga som flyttar hemifrån.
– Vi har tagit fram ett gäng enkla och näringsriktiga recept på maträtter som kostar från ett par kronor upp till 20 kronor per portion att tillaga. Det är en bra ge-bort-present och något som jag själv skulle vilja ha, säger Henric Ylvén Drago.