Det säger Patrik Andersson, kock på förskolan sedan 1,5 år tillbaka. Det är han, ytterligare en kock och ett kockbiträde som jobbar i köket.
Patrik Andersson är dessutom kökschef för förskolorna på Krongatan, Källgatan, Rademachergatan, Snickarvägen och Nyforsgatan. Också där når man upp till en hög nivå ekologiskt.
Var kommer du närmast från?
– Från Sundbyholms slott och Bolinder Munktell. Jag har spelat fotboll många gånger här på Tunavallens gamla B-plan där förskolan ligger.
Du är från Eskilstuna alltså?
– Ja.
Hur lyckas du, när snittet ekologisk mat i kommunen i övrigt ligger på betydligt lägre nivåer? Är det inte dyrare och krångligare att upphandla och tillaga ekologiskt?
– Numera är den ekologiska maten bara något dyrare. Tidigare var det större skillnader. Och den inköpskanal vi har, Servera, har ett stort och bra utbud av ekologiskt. Men visst måste man tänka till lite extra. Och jag skulle gärna se att vi hade tillgång till att köpa av lokala odlare. Men det är svårt eftersom vi köper så stora kvantiteter och är styrda av lagen om offentlig upphandling.
Vad är det som är så bra med ekologiskt?
– Det är färskare, godare och bättre för oss människor, befriat från bekämpningsmedel. Men man får laga mer efter säsong. Man kan till exempel inte använda morötter i mars när de är små och lite dåliga. Då får man satsa på andra grönsaker.
– Nu är det till exempel säsong för brysselkål, så då satsar jag på det.
Tycker barnen verkligen om det?
– Det är lite svårt, men då gör jag bara små portioner.
Hur ser din matsedel annars ut?
– Vi börjar alltid med ett kallt grönsaksfat där barnen får plocka av det gröna i olika färger.
– Sen satsar jag främst på vanlig husmanskost.
Få E-nummer dessutom
På Tunavallens förskola rullar man sina egna köttbullar, panerar fisken själva, gör leverfärsbiffar, kikärtsgrytor, dillkött, kalops, grytor av olika slag och mycket mer. Det mesta bröd bakar man också själva. Ketchup finns inte – för mycket socker – och överhuvudtaget är det svårt att hitta de omtalade E-tillsatserna i maten när man kikar in i förskolans skafferi.
Vad får en portion kosta?
– Jag tror snittet är 11 kronor per barn och dag. Men då räknas också frukost och mellanmål in. 330 000 kronor per år har jag att köpa livsmedel för till Tunavallens förskola.
Läs hela artikeln i lördagens papperstidning.