Här ska alla OS-stjärnor bo nästa sommar

Nu är det klart att den historiskt stora OS-truppen kommer till Eskilstuna och bor på ett centralt hotell nästa sommar. Staden kommer då att krylla av svenska superstjärnor som Armand Duplantis, Daniel Ståhl, Sarah Sjöström och förhoppningsvis svenska damlaget i fotboll.

"De kommer att äta hos oss och vi kommer att få instruktioner kring måltiderna. Vi är vana att handha stora beställningar och olika krav på måltider så det här ser vi fram emot", säger Annica Åkerblad, hotelldirektör på Elite Stadshotellet, till vänster på bilden ner till höger. Bredvid henne står Åsa Edlund Jönsson, generalsekreterare för Sveriges Olympiska kommittén. Till vänster i bild stavhopparen Armand Duplantis, upp till höger diskuskastaren Daniel Ståhl och under honom svenska damlandslaget i fotboll.

"De kommer att äta hos oss och vi kommer att få instruktioner kring måltiderna. Vi är vana att handha stora beställningar och olika krav på måltider så det här ser vi fram emot", säger Annica Åkerblad, hotelldirektör på Elite Stadshotellet, till vänster på bilden ner till höger. Bredvid henne står Åsa Edlund Jönsson, generalsekreterare för Sveriges Olympiska kommittén. Till vänster i bild stavhopparen Armand Duplantis, upp till höger diskuskastaren Daniel Ståhl och under honom svenska damlandslaget i fotboll.

Foto: Nikls Holm / Adam Ihse / Ali Lorestani / Elite hotels

Eskilstuna2023-09-27 18:55

Elite hotels of Sweden har tecknat ett samarbetsavtal med Sveriges Olympiska kommitté, SOK. Detta bland annat i syfte att sätta fler människor i rörelse – och vara värd för de viktiga slutförberedelserna inför OS. Det har tidigare varit klart att OS-truppen skulle ha sitt förläger i Eskilstuna och nu kommer nyheten att alla deltagare samlas under ett och samma tak.

– Elite Stadshotellet i Eskilstuna blir en perfekt sista uppladdning för den svenska truppen inför avresan till OS, skriver Åsa Edlund Jönsson, generalsekreterare, Sveriges Olympiska kommitté, i ett pressmeddelande.

undefined
Annica Åkerblad och Åsa Edlund Jönsson.

De har precis avslutat fina konferensdagar på hotellet, som gav mersmak.

– Hotellet blir värd för det största förlägret SOK hittills anordnat inför ett olympiskt spel och vi kan tryggt säga att Elite hotels kan erbjuda olympierna slutförberedelser i världsklass.

Hotellet har sammanlagt 132 rum och där ser man verkligen fram emot nästa sommar.

– Vi är såklart jättestolta att de kommer och bor och äter hos oss, säger Annica Åkerblad, hotelldirektör på Elite Stadshotellet.

undefined
Elite Stadshotellet är värd för OS-förlägret i Eskilstuna.

Får de hela hotellet för sig själva?

– Nej, de kommer inte ha behov av att ha hela hotellet för sig själva men har separata lokaler för måltider med mera.

Annica Åkerblad vet i dagsläget inte hur många som kommer hit och bor då det är en del kval kvar innan uttagningen för vissa sporter.

Enligt tidigare uppgifter från SOK ska lägret pågå under drygt tre veckor nästa sommar.

– Det kommer att vara olika perioder för olika sporter, men det är mestadels i juli 2024.

undefined
Annica Åkerblad, hotelldirektör för Elite Stadshotellet.

 Det är inte bara boendet som hotellet ska stå för, elitidrottare äter också en hel del.

– De kommer att äta hos oss och vi kommer att få instruktioner kring måltiderna. Vi är vana att handha stora beställningar och olika krav på måltider så det här ser vi fram emot, säger Åkerblad.

Har du själv någon idrottsstjärna du hoppas kommer och bor hos er?

– Jag hoppas på damlaget i fotboll, men det finns såklart många stjärnor.

 Är det klart vem som får sviten hos er?

– Vi kommer att få instruktioner vad för olika typer av rum gästerna ska ha så det bestämmer inte jag.

undefined
Annica Åkerblad, hotelldirektör för Elite Stadshotellet och Åsa Edlund Jönsson, generalsekreterare för Sveriges Olympiska kommittén.

Förlägret inför spelen i Paris väntas pågå i Eskilstuna från den 14 juli till den 3 augusti 2024, OS-invigningen är den 26 juli.

– Stora delar av den svenska OS-truppen kommer att ha sina slutförberedelser i Eskilstuna. Exakt vilka är svårt att säga redan nu eftersom ingen ännu är uttagen till OS i Paris, säger Åsa Edlund Jönsson.

Hon sitter för fullt med förberedelser inför ansökningar om OS 2030 men svarar gladeligen på frågor när tidningen hör av sig till henne.

undefined
Armand Duplantis kommer med största sannolikhet till Eskilstuna på OS-förläger.

– Det är fullt möjligt att friidrottsstjärnor som Armand Duplantis och Daniel Ståhl samt simmardrottningen Sarah Sjöström finns på plats i Eskilstuna. Även landslagen i handboll och fotboll finns på plats om kvalen går som vi hoppas.

I november förra året presenterade SOK nyheten att de skulle hålla förlägret i Eskilstuna och då räknade de med att bli runt 200 personer.

– Det beror återigen på hur kvalen går från och med nu fram till juli nästa år. Men vi räknar med att cirka 200 personer ur truppen, aktiva och ledare, finns på plats i Eskilstuna nästa år.

undefined
Daniel Ståhl på SM 2018 i Eskilstuna, han kommer med största sannolikhet på OS-förläger i Eskilstuna.

Då är det inga problem med att få plats på hotellet?

– Alla kommer att få plats. Exempelvis kommer handboll, fotboll och simning, som tävlar i början av spelen, att åka ner en vecka tidigare än till exempel tävlande i friidrott, konstaterar Åsa Edlund Jönsson.

När nyheten om förläger i Eskilstuna presenterades förra året räknade de med att de första deltagarna skulle anlända den 14 juli.

– Vi räknar med att förlägret öppnar kring den 12 juli. Alltså två veckor innan OS-invigningen, säger Edlund Jönsson nu.

undefined
Om svenska damlandslaget i fotboll tar sig till OS kommer kanske stjärnspelare som Sofia Jakobsson, Lina Hurtig, Kosovare Asllani, Olivia Schough, Fridolina Rolfö och Stina Blackstenius till Eskilstuna på förläger.

Hon berättar att deltagarna är utspridda under förlägret.

– Även om invigningen är den 26 juli så börjar vissa tävlingar redan den 24 juli. Så vi räknar med att idrottare kan lämna förlägret kring den 20 juli.

Och det är inte bara boende bokat på hotellet.

– Vi har fått en fenomenal speciallösning med mat och dryck i en särskild lokal på Elite Stadshotellet. Vi har också tillgång till hotellets fina konferensdel.

Något annat kul i detta samband med att ni kommer till Eskilstuna, utflykter kanske?

– Under slutförberedelserna är fokus främst på finslipande träning.

SOK

Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, bildades den 27 april 1913 och är den nationella olympiska kommittén i Sverige. SOK är det högsta beslutande organet i Sverige för olympiska frågor och är ansvarigt för det svenska deltagandet i olympiska spel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!