Nu växer vindkraftbygget på höjden

30 meter åt gången reser sig nu tornen till de nio vindkraftverken vid Kafjärdens öppna åkerlandskap. Vid årsskiftet är de klara att tas i drift. Innan dess ska stadsbyggnadsnämnden hinna ta ställning till om de turbiner som ska användas ryms inom det befintliga bygglovet.

Från luften liknar vindkraftsdelarna ett enkelt plockepinn. När allt är monterat uppgår totalhöjden till 150 meter.

Från luften liknar vindkraftsdelarna ett enkelt plockepinn. När allt är monterat uppgår totalhöjden till 150 meter.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2023-09-24 09:55

De första planerna på att etablera vindkraft i Kafjärden presenterades redan 2007. Sexton år senare, efter en lång juridisk följetong som slutade i mark- och miljööverdomstolen, monteras nu verken upp med en totalhöjd på 150 meter.

Bakom satsningen står norska energiföretaget Cloudberry som våren 2022 förvärvade vindkraftsprojektet av det kinesiska företaget Enwind.

När tidningen träffar Cloudberrys kontorschef Daniel Kulin på plats i utkanten av byggarbetsplatsen friskar vinden i rejält.

– Det blåser alltid här, konstaterar han nöjt och gissar att vindhastigheten uppgår till sju meter per sekund.

undefined
Daniel Kulin är projektledare på Cloudberry, energiföretaget som ska driva vindkraftsparken i Kafjärden.

Just sådana vindförhållanden ger de bästa ekonomiska förutsättningarna.

– Verken går in i full produktion från 12 meter per sekund. Men vi tjänar mest pengar när det inte blåser så mycket, det ska vara ungefär som i dag, då har vi en hyfsad produktion utan att elpriset går ner i källaren, säger Daniel Kulin.

Vad köpet av projektet kostade Cloudberry är en affärshemlighet. Däremot har det börsnoterade bolaget redovisat att investeringen i de nio verken uppgår till 550 miljoner kronor.

När produktionen är i full gång ska de nio turbinerna ge 89 gigawattimmar om året vilket motsvarar tio procent av Eskilstunas behov.

undefined
Den nya bygglovsprocess som inletts pågår parallellt med monteringen av vindkraftverken. "Vi är trygga i vår bedömning att vi kan driftstarta med det befintliga bygglov som vunnit laga kraft", säger han.

– Det är en fördubbling av den nuvarande lokala elproduktionen i Eskilstuna.

Ute på fältet mellan Sundbyholm och Ramshammar står ett antal kranar som reser tornen, 30 meter åt gången.

– Just nu är det cirka 40 personer sysselsatta i leverantören Vestas regi. Alla bitar är på plats för att monteras och tidsschemat kommer hållas med marginal. Enligt det avtal vi har ska Vestas lämna över den färdiga anläggningen i januari men det kan komma att ske redan i november eller december. Då är det klart för driftstart, säger Daniel Kulin.

undefined
De nio kraftverken kommer att producera el som motsvarar tio procent av Eskilstunas behov.

Enligt det bygglov som är beviljat ska en viss sorts turbiner användas. Men då dessa inte längre finns att tillgå har de ersatts med en ny modell. Dessa kommer att placeras tre meter lägre än den tidigare modellen samtidigt som rotordiametern ökar från 120 till 126 meter. Ändringarna har lett till att ett nytt bygglovsärende inletts där stadsbyggnadsnämnden i oktober ska ta ställning till om turbinbytet ryms inom det tidigare beviljade bygglovet.

– Vi är trygga i vår bedömning att vi kan driftstarta med befintligt bygglov och vi är av uppfattningen att kommunen delar den bilden.

undefined
Från luften liknar vindkraftsdelarna ett enkelt plockepinn. När allt är monterat uppgår totalhöjden till 150 meter.

Om nämnden, eller om en högre rättslig instans efter ett eventuellt överklagande, finner att konstruktionen inte ryms inom det befintliga lovet kan Cloudberry behöva ansöka om miljötillstånd hos länsstyrelsens miljöprövningsdelegation för anläggningen, något som kan ta tid att få.

undefined
Det är det danska företaget Vestas som leverar utrustningen till Cloudberry.

Hur ser ni på risken att det blir en ny lång utdragen process?

– Det vill jag inte spekulera i, säger Daniel Kulin och tillägger att han ser fram emot produktionsstarten med stor tillförsikt.

– Jag kommer antagligen och förhoppningsvis se de här verken snurra från Tuleverken, nära min bostad inne i Eskilstuna. Att vi äntligen får igång den här produktionen är väldigt kul och positivt, inte minst för näringslivet i Eskilstuna som är bekymrade över hur energiförsörjningen ska lösas. Sedan väntar nästa vindkraftprojekt för oss ute i Alberga som vi nu håller på att detaljprojektera. Det är dubbelt så stort som det i Kafjärden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!