Snart drar Kfast igång radhusprojektet i Skogstorp

Någon gång i början av nästa år sätter Kfast igång med sitt planerade radhusprojekt i Skogstorp, bostäder som är tänkta att säljas som bostadsrätter. "Om inte försäljningen går bra görs de om till vanliga hyresrätter", säger Robert Brånn, bygg- och fastighetsutvecklingschef på Kfast.

De 86 lägenheterna i den första etappen är under uppförande i Kfasts trähusprojekt i Skogstorp. Nästa år inleds bygget av de 37 radhusbostäderna.

De 86 lägenheterna i den första etappen är under uppförande i Kfasts trähusprojekt i Skogstorp. Nästa år inleds bygget av de 37 radhusbostäderna.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2022-12-08 06:48

Radhusen ingår i det bostadsområde som just nu växer fram vid Rosenforsvägen, på motsatt sida av Skogstorpsskolan. Totalt handlar det om 174 nya bostäder som byggs helt i trä.

Den första etappen som nu färdigställs består av 86 lägenheter i flerfamiljshus. Strax intill har markarbeten påbörjats för de 37 radhusbostäder som ska uppföras i nio huskroppar.

Radhusbostäderna är de första som det kommunala bostadsbolaget bygger och säljer som bostadsrätter enligt konceptet Tuna Brf. Modellen innebär att köparen betalar en lägre insats jämfört med ett traditionellt bostadsrättsköp medan månadsavgiften blir högre. Jämfört med en nyproducerad hyresrätt ska dock månadskostnaden bli billigare.

undefined
Visionsbild av det nya radhusområdet som Kfast ska bygga i Skogstorp.

Projektet skulle ha varit igång redan förra sommaren men ökade kostnader för husen gjorde att bygget sköts upp.

– De hade gått upp ordentligt i pris men nu har vi har kommit överens om en kompromiss med företaget Götenehus som ska leverera radhusen. Det gör att vi nu känner oss trygga för att kunna börja bygga, säger Robert Brånn.

undefined
Robert Brånn på plats vid byggarbetsplatsen i Skogstorp där de färdiga modulerna till flerfamiljshusen lyfts på plats.

Sex av bostäderna i radhusen byggs som tvårummare medan de resterande 31 bostäderna blir på fyra rum och kök.

– Den exakta prisbilden för vad köparen får betala är inte klar, den ska tas fram och presenteras för vår styrelse i början av nästa år. Därefter går Fastighetsbyrån, som är den mäklare vi anlitat, igång med säljprocessen. Vi tror att det finns ett stort intresse för det här konceptet och hoppas kunna implementera det även i andra bostadsområden för att få en bra blandning i beståndet.

Den totala investeringskostnaden uppgår till cirka 120 miljoner kronor.

undefined
Här växer Kfast trähusprojekt fram. Markarbetena har inletts för de radhus som ska börja byggas nästa år. Längst upp till vänster syns Skogstorpsskolan.

– Om det skulle visa sig att försäljningen inte går så bra som vi hoppas görs bostäderna om till vanliga hyresrätter. Men jag tror det kommer gå vägen, både vi och mäklaren har en god känsla för att det här ska vara attraktivt och de här radhusen kommer verkligen bli ett fint tillskott i Skogstorp.

Radhusen kommer att levereras och byggas i moduler. Beräknad inflyttning tros kunna ske under sommaren 2024.

De 86 lägenheterna i flerfamiljshusen som nu uppförs beräknas vara klara för inflyttning under hösten 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!