Fjärdeklassare startade insamling till flyktingarna

Leksaker, kläder och fotbollar. På fredagen tågade ett grupp elever från Slottskolan mot ABF-huset för att bidra till Ukrainas flyktingar. Insamlingen blev ett sätt att fånga elevernas oro genom att göra något praktiskt för att bidra.

Eskilstuna 4 mars 2022 13:01

Klockan nio på fredagsmorgonen lämnade klass 4 a, b och c Slottsskolan och gick tillsammans över Nybron och Fristadstorget. I sina händer bar barnen påsar med saker som de samlat in till flyktingarna i krigets Ukraina.

– Vi har många elever som påverkas av det som händer i omvärlden. De läser mycket och hör mycket om kriget så vi pratar om det och tar upp det i klassen, om vad vi kan göra för att hjälpa till. Och då kände eleverna att de ville bidra på något sätt, säger Linda Ramström, lärare.

Påsarna med de insamlade sakerna lämnades på ABF, som just startat en insamling till ändamålet.

– Det här är ett sätt att skapa gemenskap och lyfta deras oro litegrann genom att göra någonting konkret, att inte bara bli passiva mottagare, säger Linda Ramström.

undefined
Så här såg det ut inne på ABF sedan barnen lämnat sina påsar.

Vad är det ni har samlat in?

– De har samlat in kläder, leksaker, skor, tandkräm, schampo... Fotbollar var det några som hade med sig till och med.

Hur har tankarna varit hos barnen?

– Det är lite olika. Vissa elever konsumerar väldigt mycket om kriget genom olika kanaler som Tic toc, andra pratar mycket med sina föräldrar medan andra inte har så mycket information alls. Någonstans blir skolan ett sätt att samla deras tankar, att de får gemensam information. Vissa tänker att det är något som händer långt borta medan vissa känner att det är väldigt nära.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa