Varje år genomför organisationen Håll Sverige Rent en skräpmätning tillsammans med Eskilstuna kommun. Mätningarna utförs på ett antal slumpmässigt utvalda punkter i Eskilstuna stadskärna, där man räknar mängden skräp för varje punkt. Resultatet blir en uppskattning över hur mycket skräp som finns i staden – och var det finns mest.
I år – liksom alla andra år – står cigarettfimpar för den största delen av allt skräp som hittas, hela två tredjedelar. Lägger man till snusprillor (15 procent) inser man att hela 81 procent av allt skräp är tobaksrelaterad.
– Vi har mycket problem med fimpar, och medborgare stör sig också mycket på just det. Det är väldigt mycket, särskilt där mycket människor vistas, säger Hanna Nordin, parkingenjör på kommunens miljöenhet och ansvarig för skräpmätningen.
Fimparna innehåller stora koncentrationer av giftiga tungmetaller som tidigare suttit i tobaken som röks, vilket gör dem extra olämpliga som skräp, förklarar Hanna Nordin.
– Förutom att gift riskerar att hamna i naturen och i våra vattendrag påverkar det människors upplevda trivsel. Dessutom kostar det så oerhört mycket mer pengar att ta hand om, säger Hanna Nordin.
Vid mätningen fanns flest fimpar på Careliigatan (utanför Biff och grill) och i korsningen Kriebsensgatan/J A Selanders gata (utanför stadsbiblioteket och teatern). Mest övrigt skräp fanns på Kyrkogatan utanför S:t Eskils gymnasium.
Sedan 2011 kan nedskräpning ge böter i Sverige. Men fimpen och andra "mindre" former av skräp, såsom snusprillor och tuggummi, har varit undantagna.
Men det ska det bli ändring på. Riksdagen har nämligen beslutat att även ringa nedskräpning ska omfattas av skräplagstiftningen. Från och med årsskiftet riskerar den som fimpar på gatan 800 kronor i böter.
Det är dock osäkert hur effektiv den nya lagen kan tänkas bli. Sedan skräplagstiftningen kom på plats 2011 har bara 131 skräpböter utfärdats i polisregion öst. Förra året bötfälldes endast 13 nedskräpare i regionen.
Men Hanna Nordin hoppas ändå på att folk ska börja fatta.
– Fimpar, snusprillor och tuggummin har inte riktigt räknats på samma sätt för många, trots att det är de tre typer av skräp som gör absolut mest skada.
– Nu hoppas jag att det blir en effekt i hela Sverige. Det skulle vara oerhört befriande om vi kunde lägga resurser på annat istället för på skräp, fimpar och snusprillor, säger hon.