– Det var vid 8.20, jag var på Ica Maxi i Eskilstuna, då såg jag, där i kafédelen - en stor råtta, berättar Sam Al Rabaee, som genast reagerade.
– Jag pratade med personalen, men de gjorde ingenting, de fortsatte bara att jobba som vanligt, säger han. Enligt honom ska ingen ha brytt sig överhuvudtaget. En anställd ska enligt honom ha tittat på gnagaren, sagt "stackars", och sen återgått till arbetet.
Enligt flera biologer som Eskilstuna-Kuriren varit i kontakt med är det svårt att med utgångspunkt i det bildmaterial som finns avgöra om gnagaren är en råtta eller en mus.
– Nej, jag tycker det är svårt. Det kan vara både och, säger Thomas Petersson Vinnersten, biolog på Anticimex.
På Ica har butikschefen Peter Slagbrant just kommit till butiken, och han har ännu inte hört talas om händelsen.
– Det är ingenting som har kommit mig till handa, men det är någonting jag måste få undersöka, säger han. Samtidigt menar han att det är svårt att helt och hållet garantera en skadedjursfri miljö.
– Vi lever i en värld där det finns skadedjur, och vi gör det vi kan göra. Men det är förstås inte acceptabelt i sig.
Enligt Peter Slagbrandt kan det vara så att höstens ankomst och med den lägre utomhustemperaturer får många mindre gnagare att söka sig inomhus.
– Vi har ett ständigt skydd och det finns ju delar som vi jobbar aktivt med för att eliminera sånt. Det ska inte förekomma.
Anton Andreasson är miljöinspektör på Eskilstuna kommun med särskilt ansvar för just livsmedelslokaler.
– Oj, ja skadedjur ska ju inte vara i en livsmedelslokal, så är det ju, säger han.
Hur allvarligt är det här?
– Hur allvarligt det är, det är svårt att säga. Det intressanta är ju nu hur man hanterar det här, och vad man har för rutiner för att lösa det.
Hur agerar ni från miljökontoret?
– Jag pratar med handläggaren som sköter kontrollerna av Ica. Ofta när det händer sådana här saker brukar man undersöka det ganska direkt. Det är inte jättevanligt.
Handläggaren tar därefter kontakt med butiken för att utreda vad som har hänt, och vad butiken gör för att hantera problemet.
– Man litar ju på verksamheten i första hand. Om vi konstaterar att det finns skadedjur så måste de anlita skadedjurssanerare, och ofta har de redan ett avtal. Det är ju om man vägrar anlita någon för att bli av med problemen som vi får gå in och kolla hur det ser ut, säger miljöinspektören Robert Grip, som är den som ska sköta kontakten med Ica.