Många passerar dagligen Rinmansparken och den senaste veckan har ett flertal personer fattat tycke för ett ovanligt träd som bär frukt. Uppe i trädet som står nära Rinmansskolan sitter det frukter som börjat fylla gräsmattan under trädet.
– Det här är en grå valnöt som härstammar från Nordamerika, ursprungsbefolkningen har haft det som föda och virke. Det har varit ett viktigt träd och är det fortfarande i vissa delar i världen, säger Fredrik Eklund som precis anlänt till Rinmansparken på sin elcykel.
Han förklarar att kommunen har flera arter av träd som har problem med sjukdomar och skadegörare. Bland annat gäller det kastanjträd, askar och almar som nyligen tvingats tas ned utanför kommunkontoret Värjan på Alva Myrdals gata i centrum.
– Vi vill ha ett varierat trädbestånd för att minska risken att alla träd försvinner när det kommer sjukdomar. Samt en balans mellan inhemska träd som björk och gran och utländska som den grå valnöten. Det här trädet har 30-70 centimeter långa blad vilket ger ett exotiskt intryck. På den grå valnöten kan man äta nötterna vilket ligger helt rätt i tiden.
Fredrik Eklund förklarar att det har kommit in mer utländska arter i trädbeståndet i Eskilstuna, detta då klimatet förändras och blir mer gynnsamt.
– Den här grå valnöten är framtagen för vårt klimat och kommer från Örebro stadspark.
Han plockar upp några frukter som ligger utspridda på gräsmattan under trädet. De är klibbiga, som att ta på kåda. Fredrik Eklund har hållit trädet under uppsikt och plockat med sig ett antal frukter när han varit förbi.
– Jag planterar dessa nötter i löklådor med kompostjord och om några år kan vi plantera ut små valnötsträd i stan.
Fredrik Eklund har arbetat som trädvårdare i Eskilstuna i drygt sju år och brinner verkligen för sitt jobb. Det märks på hans sätt att prata om träden att de är en del av hans liv och han är väldigt glad över att få jobba med något så intressant som träd.
– När jag började här hade det grå valnötsträdet låg vitalitet. Vi valde att vitalisera trädet genom att ta bort gräset och påföra en produkt som innehåller pimpsten, gödsel samt grönkompost. Trädet visade redan nästa säsong mycket bättre tillväxt och har nu etablerat sig bra på växtplatsen. Sedan några år tillbaka har den börjat sätta nötter som går att äta.
Vi går en runda i Rinmansparken och Fredrik Eklund rabblar upp en mängd olika trädsorter. Det är Persisk ek, avenbok, rödek, hickoryträd, och brödtall, eller cembratall som den heter.
– I staden har vi en obalans i åldersstrukturen på trädbeståndet. Det finns många äldre träd, få medelålders träd och ganska många unga träd. Vi arbetar löpande med att plantera nya träd där det är störst behov. Varför behöver vi träd i staden kan man undra? Jo, de bidrar till många ekosystemtjänster som till exempel luftrening, dagvattenhantering, klimatutjämning, kulturella-, rekreativa och biologiska värden för att nämna några. För att bygga en hållbar och attraktiv stad så anser jag att det är ett av de viktigaste stadsbyggnadselementen.
Vi passerar ännu ett valnötsträd i parken, en svartvalnöt.
– Det är den enda svarta valnöten vi har i stan så vitt jag vet, den bär dock inte frukt än och växer mer upprätt än de andra valnötsträden.
Han lever sig in i varje träd vi passerar och berättar anekdoter om både det ena och det andra. Vi passerar en blodbok, en avenbok och ett kastanjeträd med mängder av kastanjer under.
– Det här är hästkastanj, men den nöten är inte ätbar.
Han förklarar att han gärna vill se en variation med barrträd för att det ska vara grönt i parkerna året runt. Barrträden bidrar nämligen med ekosystemtjänsterna året runt då de inte fäller sina barr som lövträden gör med sina löv.
Vi passerar ett platanträd och Fredrik Eklund tittar upp i trädet.
– Den här har också frön men de har jag inte smakat, så jag vet inte om de är ätbara, säger han och skrattar.
Vi kommer fram till en kaukasisk vingnöt och en turkhassel som står i parkens lekpark och är planterad i år.
– De är bra stadsträd då de tål värme och de flesta växtplatser och ståndorter. Här har vi även en pilek, jag såg den i Holland när jag var där och tittade ut träd till två större projekt och det verkade intressant.
Han tycker att träden ska få växa och utvecklas efter sin naturliga form där det finns plats i stadens parker. I gatumiljö är det viktigt att anpassa träden efter andra förutsättningar som fri höjd över gator, hus, gång och cykelbanor med mera.
– Där måste vi beskära och anpassa träden efter platsens behov. När vi bygger om och nya miljöer i staden är det viktigt att anpassa vilka växter vi planterar, rätt växt på rätt plats. Av tradition har gräset växt ända in på stammen av trädet och när gräsklipparen försöker komma åt att klippa så har det blivit många skador som förkortar trädens livslängd. När vi planterar nya träd i våra parker anlägger vi en trädspegel med komposterad bark närmast trädstammen, då undviker vi den typen av skador.
– Stadens parker och träd är en resurs för hela Eskilstuna, det är vetenskapligt bevisat att vi mår bättre och är friskare om vi har grönska i vår närmiljö, avslutar Fredrik Eklund och stoppar ner ett par grå valnötter i sin cykelkorg.