Tomaskyrkan med dess hopbyggda församlingshem stod klar 1993 och i gällande översiktsplan pekas den ut som ett kyrkligt kulturminne med särskilt värdefulla kulturhistoriska värden. Svenska kyrkan i Eskilstuna har ansökt om bygglov för att montera solceller på byggnadens tak. Men utformningen tilltalar varken stadsbyggnadsförvaltningen eller politikerna i nämnden som under tisdagen avslog pastoratets ansökan.
Enligt ansökan skulle hälften av det röda plåttaket kläs med svarta solpaneler med aluminiumram. Men att förändra takets utseende på det sättet skulle enligt förvaltningen framstå som ett ”främmande inslag” och påverka byggnadens arkitektoniska uttryck negativt. Om solpaneler ska monteras på kyrkan ska utformningen genomföras på ett ”diskret och genomtänkt sätt så att byggnadens kulturhistoriska värde inte minskas”, skriver förvaltningen i beslutsunderlaget.
Svenska kyrkan å sin sida anger som bakgrund till solcellssatsningen att man, i likhet med många andra aktörer, värnar och vill bidra till ett klimatpositivt Eskilstuna.
I den kommunikation mellan parterna som föregått beslutet har förvaltningen föreslagit röda solceller i stället för svarta. Detta har dock pastoratet avvisat då röda paneler har sämre livslängd och är dubbelt så dyra som svarta.
Pastoratet skriver i ett yttrande att kommunens bygglovsavdelning motverkar ambitionerna att förbättra klimatet, något som stadsbyggnadsnämndens ordförande Sarita Hotti (S) tillbakavisar.
– Solceller är jättebra. Men vi måste ta hänsyn till kulturmiljön. Det är förvisso en modern byggnad men enligt kulturmiljölagen är kyrkobyggnader uppförda före år 2000 skyddade. Vi anser att det framför allt är de här aluminiumramarna som får en förvanskande effekt. Ska man göra förändringar ska de göras diskret, säger hon och tillägger att hon gärna ser att frågan prövas i en högre instans.
Jonas Bergström är ekonomi- och fastighetschef på Eskilstuna pastorat och säger att man med största sannolikhet kommer att överklaga beslutet.
– Ja, det lär vi göra. Vi vill kunna göra något för klimatet. Sedan kan man ha åsikter om solpaneler är snyggt eller inte. Det har ju trots allt blivit ett väldigt vanligt inslag i miljön, säger han.