Här styrs samarbetet som ska göra räddningstjänsten mindre sårbar

Den stora skogsbranden i Västmanland blev startskottet för samarbetet mellan räddningstjänsten i Eskilstuna och fyra andra kommuner. Nu har verksamheten varit i gång i snart ett år.

Lars Eurenius vid räddningstjänsten i Eskilstuna kollar läget på ledningscentralen. Inre befäl Björn Svensson har nyligen kommit på plats medan Johan Gustavsson förbereder sig för att åka hem.

Lars Eurenius vid räddningstjänsten i Eskilstuna kollar läget på ledningscentralen. Inre befäl Björn Svensson har nyligen kommit på plats medan Johan Gustavsson förbereder sig för att åka hem.

Foto:

Eskilstuna2017-07-10 04:05

Klockan är strax efter halv åtta på morgonen och inre befäl Björn Svensson har nyligen gått på sitt pass. Han är ett av åtta inre befäl som turas om att vara spindeln i nätet på den gemensamma stabsledningscentralen på brandstationen i Eskilstuna. Räddsam Mälardalen kallas samarbetet mellan räddningstjänsten i Eskilstuna och Strängnäs och Mälardalens brand- och räddningsförbund i Västerås, Hallstahammar och Surahammar som startade på allvar i oktober förra året. Fem av dem som jobbar som inre befäl pendlar från Västmanland, två bor i Eskilstuna och en är i vanliga fall stationerad i Strängnäs.

‒Om vi samverkar i vardagen blir det lättare sedan när det väl händer något allvarligare, säger Björn Svensson.

Kollegan Johan Gustavsson håller på att förbereda sig för att åka hem efter 24 timmar i tjänst. Under natten är det sovande jour på brandstationen i Eskilstuna som gäller. I bland blir det flera timmars sammanhängande sömn, ibland färre. Det är helt okej att ta sig en lur på stationen efter man har gått av sitt pass om man är trött, men de flesta brukar vilja åka hem direkt efter jobbet. Men innan Johan Gustavsson tackar för sig och tar sig mot Västerås ska han informera nypåstigna medarbetare om vad som hänt senaste dygnet.

Varje morgon, vardag som helg, är det morgonmöte via Skype med övriga brandstationer. Strängnäs kan inte vara med just den här morgonen eftersom styrkan är ute på en pågående trafikolycka på E20. Johan Gustavsson berättar att totalt 14 larm av "blandad karaktär" kommit in under dygnet. Inget av dem ska ha varit något allvarligare tillbud. Det rapporteras också om väderläget, det är torrt i skog och mark och eldningsförbud råder fortfarande. Under morgonmötet passar man också på att påminna om helgens bilträff Summer Meet i Västerås som kan medföra mycket trafik på vägarna.

Upprinnelsen till samarbetet mellan orterna i Räddsam Mälardalen var den stora skogsbrand som härjade i Västmanland under flera veckor sommaren 2014. Efter den fick räddningstjänsten i Västmanland kritik, inte för hur arbetet sköttes på plats, utan för hur ledningsarbetet fungerade, framför allt i inledningsskedet.

‒Räddningschefen i Västerås frågade mig om vi var intresserade av samarbete på ledningsnivå. Jag tänkte, om de är för små och svaga vid en stor händelse är ju vi ännu mindre, så vi började titta på en möjlig gemensam organisation, säger Lars Lagebo, räddningschef i Eskilstuna.

Ett och ett halvt år senare var samarbetet ett faktum. Innan skarpt läge har personalen på de olika orterna haft flera övningar och utbildningar tillsammans för att förbereda sig och lära sig mer om varandras kommuner.

‒Tanken är ju att det ska bli bättre och bättre, säger Lagebo.

Än så länge har ingen formell utvärdering hunnits med, men enligt Lars Lagebo är fördelarna många även om det fortfarande finns detaljer att slipa på.

‒Eftersom vi har åtta personer som går in som inre befäl har vi fler som kan komma in extra och hjälpa till om det skulle behövas. Det är fler som kan tekniken och lokalerna och det blir en mer robust organisation som bättre klarar större händelser. Det är betydligt lättare att lösa av varandra och få kontinuitet i arbetet, säger han.

Förutom inre befäl har Räddsam Mälardalen också gemensamt brandbefäl i beredskap, stabsbefäl i beredskap och en räddningschef i beredskap för de tillfällen det inträffar allvarligare händelser.

Larmen har ökat de senaste åren, det gäller alla typer av larm

Björn Svensson, inre befäl

Flera gånger har styrkor från Eskilstuna åkt till Västerås på större bränder. För en tid sedan brann det i oljehamnen i Västerås och för bara några dagar sedan rasade en stor brand i ett flerfamiljshus i ett bostadsområde på Norra Gryta i Västerås där räddningstjänsten i Eskilstuna fanns på plats.

Eskilstuna och Västerås har tidigare samverkat i Kvicksundsområdet. Nu är Kvicksund åter på tapeten eftersom bron stängs av under en månad.

‒Det betyder naturligtvis längre resväg om vi ska till Västerås och tvärt om, konstaterar Lars Lagebo.

Under avstängningsperioden kommer räddningstjänsten att ha en utrustad bil stående på var sida om bron i Kvicksund som snabbt kan sättas in vid exempelvis trafikolyckor och mindre bränder.

‒Personfärjan över sundet tar en minut och vi har förtur till platserna om det skulle vara något, säger Lars Lagebo.

På en av de stora skärmarna som sitter på väggen hos inre befäl Björn Svensson syns hur många styrkor som finns inne vid de olika stationerna och hur många som är ute på fältet. Här finns också detaljerade kartor som visar positionen på aktuella larm. Inre befäl har även medlyssning på 112-samtalen som kommer in till SOS och kan därför höra inringaren samtidigt som larmoperatören.

‒Då hör man ofta direkt hur allvarligt någonting är och kan dra flera styrkor på en gång om det behövs, säger Björn Svensson.

De vanligaste larmen rör trafikolyckor, bränder och automatlarm. Räddningstjänsten rycker även ut på andra ärenden till exempel om polis eller sjukvård behöver hjälp eller om någon har fastnat i en hiss.

‒Larmen har ökat de senaste åren, det gäller alla typer av larm som vi får in och det är liknande larm i alla våra områden, säger Björn Svensson.

Björn Svensson har jobbat inom räddningstjänsten sedan 1998 och konstaterar att yrket har förändrats oerhört mycket sedan han började.

‒Nu ska man kunna så mycket mer och det krävs helt andra saker. Det är ny teknik, nya metoder och nya material. Vi övar mer och jobbar mer förebyggande. Vi ska kunna prata inför folk och utöva tillsyn. Uppdraget har förändrats, säger han.

‒Det är inte längre tal om att sitta och spela kort inne på station i väntan på utryckning, säger Björn Svensson innan han svarar på ett av dagens många telefonsamtal, denna gång från SVT Sörmland som undrar hur det egentligen gått med trafikolyckan på E20 i Strängnäs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!