I lördags utfärdade SMHI en gul varning om höga flöden i Eskilstunaån mellan Hjälmaren och Mälaren. Det är den senaste tidens stora regnmängder som ställer till det och trots att de flesta dammluckorna hålls öppna står vattennivån långt över det normala.
– Så här höga flöden uppstår i genomsnitt vart femte till tjugofemte år. För Eskilstunas del inträffar de i snitt vart tionde år, säger hydrologen Kristin Röja på SMHI.
Från Kanonholmen, i centrala Eskilstuna, till strax nedströms Torshälla slussar gäller sedan ett par dagar en orange varning. Den innebär risker för såväl människor, som för trafik och byggnader.
– Efter röd varning är orange den näst är den näst högsta och indikerar risk för översvämning. När vi går ut med en sådan redogör vi också för hur människor kan komma att påverkas.
Det kan till exempel handla om översvämningar nära järnvägsspår som riskerar att påverka tågtrafik och höga vattenflöden som drabbar byggnader och vägar.
– Våra prognoser säger att nivåerna långsamt böjar gå ned, men när det regnat mycket under en längre period är marken också så mättad att den har svårt att absorbera ny nederbörd, säger Kristin Röja.
Det sistnämnda fenomenet är extra tydligt där Åstråket löper parallellt och bara ett par meter från ån. Där har den höga vattennivån breddat över på flera ställen och lagt långa sträckor av gång- och cykelbana under vatten.