Gymnasiet blir Eskilstunas fjärde kommunala gymnasium. Platsen är högskolans tidigare lokaler vid Gamla Tullgatan och Smedjegatan i centrala Eskilstuna. Byggnaden är även känd som forna Fil-Öbergs verktygsfabrik vilket kommer märkas.
– Eskilstunas tradition och historia sitter i väggarna. Allt kommer vara nytt men prägeln från både fabrik och högskola kommer finnas kvar även efter renoveringen, säger Marie Mulvad Fransson, Zetterbergsgymnasiets rektor.
Gymnasiet förfogar över 4 751 kvadratmeter yta i två plan. Inredningen formas utifrån ett hållbarhets- och återbrukstänk och atmosfären ska andas mer kreativt företagshotell än skolkorridor.
– Miljön ska vara innovativ och det ska kännas som att befinna sig på en arbetsplats med en reception i huvudentrén.
Idén är att alla kommunala gymnasier ska stärkas i sina olika profiler. Zetterbergsgymnasiet blir således ett företagargymnasium med program inom ekonomi, handel, hotell och turism. De utbildningar som redan finns i dessa ämnen på andra Eskilstunagymnasier flyttas över till den nya skolan. Så gör även elever och lärare.
– Årskurs två och tre är fyllda inför hösten. Ettorna blir nya och vi ska rekrytera en del ny personal. Vi har redan otroligt duktiga allmän- och yrkeslärare med bra branschkontakter.
Enligt Marie Mulvad Fransson är intresset stort för det nya gymnasiet.
– Vi har fått mycket positiv respons och många vill se hur det ser ut. Men än så länge har vi bara kunnat gå in enstaka gånger i små grupper, dels på grund av corona, dels för att det är en byggarbetsplats.
Marie Mulvad Fransson har tidigare arbetat med att utveckla verksamheten vid Viktor Rydberg gymnasium i Stockholm, varit biträdande rektor vid Europaskolan i Malmköping samt rektor för Botkyrka friskola.
Rektorsuppdraget i Eskilstuna ser hon som ett drömjobb.
– Det finns så kompetenta, välutbildade lärare här vilket är en framgångsfaktor. Jag tycker om att Eskilstuna är en värdegrundstyrd kommun med målet att höja utbildningsnivån hos ungdomar.
Marie Mulvad Fransson bor för närvarande i Stallarholmen, är uppväxt i Småland och blev själv banbrytande i sin familj då hon började på universitet.
– Det var som att göra en månresa. Men en otroligt spännande resa som jag gärna vill bidra till att fler ska kunna göra, om de vill.
– Att göra skillnad för ungdomar är ett kall för mig.