– Det är jättekul att det händer någonting sånt här i lilla Hållsta som en gång var ett lantbrukscenter i Sverige och kanske blir det igen, säger Pär Holm, seminstationschef i Hållsta.
Grävmaskiner är i full färd med att förbereda marken bakom den befintliga seminstationen på Malmen intill länsväg 214. De befintliga byggnaderna började uppföras på 1960-talet. De är slitna och kommer att rivas när den nya, toppmoderna seminstationen står klar hösten 2026.
Seminstationen i Hållsta drivs av Svenska Köttföretagen som även har en något mindre seminstation i småländska Hudaryd. 98 procent av grisproducenterna i Sverige använder sig av semin från någon av de båda stationerna i stället för av naturlig betäckning i sin produktion.
– Man kan egentligen säga att allt svenskt fläsk kommer från någon av våra anläggningar, säger Pär Holm.
Svenska Köttföretagen är ett bransch- och utvecklingsbolag som ägs av de största slakterierna i Sverige. Investeringen i en ny seminstation i Hållsta uppgår till 130 miljoner kronor.
Svenska Köttföretagen har inför bygget noggrant utforskat olika bygglösningar runt om i Europa. Den nya anläggningen är skräddarsydd för hög djurvälfärd, förbättrad arbetsmiljö för personalen och högsta möjliga biosäkerhet.
– Med den nya seminstationen i Hållsta satsar både slakten och produktionen på den svenska grisproduktionens framtid. Denna investering är en milstolpe för oss och visar vårt engagemang för den svenska grisköttindustrins fortsatta tillväxt, säger Viktor Tornberg, ordförande i Svenska Köttföretagen och vd för matföretaget KLS.
Utmaningar som en tidigare överhettad byggmarknad med höga byggpriser har hanterats och i november togs det formella byggbeslutet.
– Det är glädjande att vår styrelse ger oss denna möjlighet och visar sitt stöd för vår branschs framtid. Det signalerar vår tro på den svenska grisproduktionens potential och bekräftar vårt åtagande att hålla världsklass inom vår bransch, säger Hans Agné, vd Svenska Köttföretagen.
Hållsta har en lång historia av seminverksamhet. Stationen började byggas 1963 och var då enbart en seminstation för tjurar. 1976 startade verksamheten upp för svinsemin. 1991 invigdes en ny byggnad och efter det har stationen byggts ut i etapper.
Nu finns enbart galtar på stationen, där antalet uppgår till cirka 250. Alla galtar är där i syfte att tappas på sperma.
– Det här är ju lite himmelriket för galtarna. De har det rätt bra, säger Pär Holm.
Nya galtar kommer in på seminstation var sjätte vecka. Därefter tar det i medeltal 14 dagar innan de är godkända för produktion.
– Det är extremt manuellt i dag, säger Pär Holm om processen att tappa galtarna på sperma.
Personalen går in i galtens box och får den att hoppa upp på en fiktiv sugga, eller dummy, som personalen kallar den.
– En sådan hoppar de upp på och tror det är en sugga och sedan görs resten för hand.
– De har någon instinkt att när får de upp hakan på en rygg betäcker de.
Det tar mellan tio och femton minuter att tappa en galt på sperma, vilket sker cirka en gång i veckan.
– Sedan går det in på ett labb och då kontrollerar vi hur bra kvalitet det är på det här, säger Pär Holm.
Spermierna ska vara levande och befruktningsdugliga. Om de godkänns späds de ut i en näringslösning och förpackas i 80-gramspåsar. Varje galt producerar i snitt 35 doser i veckan. Doserna förpackas i frigolitlådor och skickas snabbt ut till grisproducenter i hela landet.
– Totalt sett skickar vi ut 650 000 såna om året från båda anläggningarna.
Det brukar gå åt två doser för att befrukta en sugga. Det föds sedan cirka 15 kultingar per kull. Vanligtvis används doserna inom tre dagar eftersom sperman inte håller så mycket längre.
– Att jobba med djur är alltid speciellt och just här jobbar man verkligt nära djuren så att det är en speciell typ av människor som söker de här jobben. Men vi kräver ingen direkt utbildning, säger Pär Holm.
Det är en merit om man har jobbat med djur innan.
– Man får lära sig det här på plats. Det är såpass speciellt så det finns inga färdiga utbildningar för det här.
– Vi vill ju ha såna som kan läsa av djuren. Det är stora, farliga djur egentligen. De största vi har haft har vägt uppåt en 400 kilo och då måste man liksom känna av när man inte ska gå i närheten av ett sånt djur till exempel. Det viktigaste är att man har det vi brukar kalla djuröga så att man kan läsa av dem. Det är jätteviktigt, säger Pär Holm.
Åtta anställda arbetar heltid på seminstationen i Hållsta. Antalet anställda väntas vara oförändrat på den nya anläggningen som kommer att bli en betydande uppgradering med modern teknik och förbättrad arbetsmiljö för personalen.
– På vår nya hypermoderna seminstation ser vi fram emot att inte bara erbjuda fördelar för vår personal utan även för våra kunder genom att kunna producera fler doser från de bästa galtarna, säger Pär Holm.
I den nya anläggningen kommer galtarna inte att tappas på sperma manuellt. Det kommer i stället att göras med hjälp av en fransk robot som liknar de mjölkrobotar som används för att mjölka kor. Hanteringen kommer att ske på en speciell plats i anläggningen i stället för som i dag i galtarnas egna boxar. Personalen kommer inte att behöva sitta nedhukad bredvid galten utan kan stå i en grop bredvid roboten vilket är bättre ergonomiskt.
– Det blir väldigt nytt för oss och för djuren också så vi får väl se hur lång tid det tar innan man kommer in i det, säger Pär Holm.
Seminstationen omgärdas redan i dag av stränga smittskyddsbestämmelser. Den nya anläggningen kommer att bli ännu mer smittsäker, exempelvis kommer luften i anläggningen att passera filter som rensar bort virus.
Den nya anläggningen blir 6 900 kvadratmeter stor, vilket är betydligt större än den befintliga anläggningen. Den nya anläggningen kommer att ha plats för 352 galtar. Arbetsmiljön ska även bli säkrare för personalen.
– Just eftersom det är farliga och stora djur så försöker vi till exempel bygga bra gångvägar så att inte djuren kan vända sig om ge sig på en anställd och såna här saker.
Dagens anläggningen är uppdelad i två delar som ligger en liten bit ifrån varandra vilket är opraktiskt då personalen behöver byta kläder när den behöver gå över gårdsplanen.
– Det kommer inte att behövas i den nya utan det blir en enda enhet, säger Pär Holm.