De fem medlemmarna i honungsbedömningskommittén smakar noggrant, fäster blickarna i fjärran och funderar om detta kan vara honung gjord på nektar från maskros, lindblommor eller kanske ljung.
Platsen är IOGT-lokalen i Torshälla och arbetet är i full gång med att kora Eskilstunas godaste honung. Av Eskilstuna Biodlarförenings 124 medlemmar har 32 anonymt lämnat in honung för bedömning. Eller burkarna är 32, det kan vara så att ett par kommer från samma gård, där båda makarna är engagerade.
Som ordföranden Inger Kullberg och Bengt Ståhl.
– Det här är fjärde året vi inte bara bedömer honung utan också korar en vinnare bland våra medlemmar, och i år är det jättemånga burkar. Det är fantastiskt roligt att intresset för biodling bara ökar, det är bra inte minst för bina. Vi har nog aldrig varit så många biodlare i Sverige som nu, och extra kul är att så många unga kvinnor kört igång. Länge var biodling en riktig gubbsport.
Burkarna studeras noggrant med hjälp av alla sinnen innan Bengt kontrollerar vattenhalten, som inte ska överskrida 20 procent.
– Sveriges Biodlares Riksförbund har kommit med nytt reglemente i år, så det är lite att gå igenom här för att få allt korrekt, konstaterar Lou Norén, som för protokoll.
– Men vad vi betygsätter är förpackning, färg, doft, konsistens, hårdhet och renhet – det ska inte finnas några partiklar i honungen.
Det händer att honung smakar jäst. Eller luktar bensin. Ibland finns ett lager av mörkare partiklar i botten, eller under locket.
– En gång hittade vi hundhår i en burk.
Men i övrigt handlar ju det mesta om personligt tycke och smak. Ska honungen vara slät eller grovkornig, hård eller mjuk?
De odlare som får sin honung bedömd och godkänd får ett diplom samt möjligheten att använda SBR:s etiketter på burkarna.
– Många vill hellre ha sina personliga etiketter, med information om till exempel vart bina hämtat sin nektar och om det är sommar- eller hösthonung. Det är så kul att biodlare i dag liksom har sina egna nischer, det skapar ytterligare närhet till vår mat.
– Och framför allt, säger houngsbedömningskommittén med enad röst, det är glädjande att så många väljer svensk honung, som man vet är ren. Är honungen i affären orimligt billig är den ofta importerad och uppblandad med sockervatten eller sirap.
Vinnaren av årets tävling meddelas i samband med föreningens årsmöte den 19 november.