Ukrainska flaggan vajar vid stadshuset

Under fredagen hissades Ukrainas flagga framför Eskilstunas stadshus och under helgen ska Stiga Sports arena belysas med Ukrainas blåa och gula färger.

Ukrainska flaggan vajar utanför stadshuset i Eskilstuna.

Ukrainska flaggan vajar utanför stadshuset i Eskilstuna.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2022-02-25 10:32

"Det är med förfäran vi följer utvecklingen i Ukraina. Det är en situation som vi inte har upplevt i närtid, ett hot mot den europeiska säkerhetsordningen och en attack mot ett demokratiskt samhälle.Våra tankar går till Ukrainas folk i allmänhet och till folket i vår vänort Lviv i synnerhet. Vi vet att det finns många oroliga Eskilstunabor som har rötter i Ukraina eller har nära och kära som finns i landet."

Så skriver kommunfullmäktiges ordförande Ann-Sofie Wågström (S) och kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) i ett gemensamt inlägg på kommunens hemsida.

undefined
Västukrainska staden Lviv är en av Eskilstunas vänorter i världen.

Eskilstuna är en av många kommuner i landet som valt att hissa Ukrainas flagga efter den ryska invasionen av landet. 

– Vi hade naturligtvis velat hissa flaggan redan igår. Men då var det Sverigefinnarnas dag och det pågick en manifestation framför stadshuset för att uppmärksamma detta och det kändes fel och konstigt att hala deras flagga. Så därför fick det vänta till i dag, säger Ann-Sofie Wågström.

Under torsdagskvällen lystes Stiga Sports arena upp med den ukrainska flaggans blåa och gula färger och så kommer även ske under helgen.

Under fredagen hissade Eskilstuna-Kuriren Ukrainas flagga på redaktionens tak i centrala Eskilstuna.

– Rysslands och Putins angrepp på Ukraina är ett angrepp på demokratin. Vi flaggar för att visa solidaritet med den ukrainska folket, säger Eva Burman, chefredaktör på Sörmlands media.

Ukrainska flaggan vajar utanför stadshuset i Eskilstuna.
Ukrainska flaggan vajar utanför stadshuset i Eskilstuna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!