Det hela började för ungefär ett och ett halvt år sedan. Men ganska snart stötte det planerade bygget på hinder.
– Det tog lite tid. Grunden var fylld av stora stenar. Man har fyllt på med sten under lång tid, men efter att vi fått ordning på det har bygget flutit på och vi har hållit tidplanen, säger Roland Larsson.
Han får medhåll av Lars Gustafsson, platschef från NCC som bygger på uppdrag av Eskilstuna kommunfastigheter.
– Det har faktiskt inte varit några större problem och det blir lite spännande tre månader framöver. Bland annat ska vi sätta igång och lägga klinker överallt. Vi kommer ha mellan 20 och 25 klinkerläggare på plats.
De kommer få ligga i. Sammanlagt 81 000 plattor ska sättas på plats i det nya badhuset.
Innan bygget drog igång var man också tvungen att göra en mindre sanering av marken. Det fanns tungmetaller och lite olja i backen. Men det var inget större problem, enligt Roland Larsson.
Just nu ser det nya badhuset mer eller mindre ut som ett skelett bestående av betong, glas och massor av metallrör. Men sista april nästa år ska NCC lämna över bygget till Kommunfastighet – och då ska allt i princip vara klart. Hela anläggningen har då redan testkörts, något som sker någon gång i februari eller mars.
Markytan utanför själva fastigheten är än så länge i oordning. Framför entrén ska ett torg anläggas med stenmurar och sittplatser – och längs ån ska ett gångstråk sträcka sig fram till en nyanlagd bro vilken ska förbinda Rothoffsparken med Munktellområdet.
– Den nya bron kan kanske börja byggas redan under senhösten, säger Roland Larsson
Längs gångstråket ska det anläggas småbryggor för människor att sitta på. Och utmed väggen till badhuset planerar man att sätta upp vepor som visar bilder från alla de tidigare badhus som funnits i Eskilstuna. En slags historisk exposé.
Samtidigt ska Munktellarenan få en mindre ansiktslyftning. Det i dag inte allt för vackra tak bestående av plåt och plast, som breder ut sig vid arenans lastkaj, ska rustas upp. Plasten ska tas bort och taket förses med solceller.
– Det kommer ge ett vackrare intryck vid huvudentrén till badhuset, säger Roland Larsson.
Apropå entrén till badhuset så ska den stora inglasade ingången även fungera som en form av ljusgalleri.
– Det blir en konstnärlig utsmyckning med hjälp av ljus som kommer synas ända från Nybron, säger Roland Larsson.
Men hur kommer det då att se ut inne i själva badhuset?
Om man tittar in vid källarplanet, det vill säga en våning under bassängerna, så är det ett enormt utrymme som fyllts av mängder av rör och fläktar. Här finns också bassängernas egna reningsverk och bassänger för så kallat överskottsvatten.
– När det blir mycket folk i badbassängerna stiger vattnet och måste därför pumpas bort till dess att det blir mindre folk i vattnet. Sedan pumpas det tillbaka, säger Roland Larsson.
Det är här "under jord" som själva maskineriet finns som sköter allt i Munktellbadet.
På våningen ovanför sträcker den enorma 50x25 meter stora bassängen ut sig. Den går att dela på mitten så att simtävlingar med 25-metersbana skapas. Samtidigt skapas ett utrymme i "djupdelen" av bassängen som vigs åt andra vattensporter samt två hoppsvikter. En med en höjd av tre meter över vattenytan, den andra på bara en meter.
På läktarna finns plats för 700 personer.
– Skulle vi till exempel anordna SM-tävlingar här i Eskilstuna så behövs platser för hela 1 500 besökare. Det kan vi ordna med en provisorisk läktare som sätts upp över 50-meterbassängens djupdel, säger Roland Larsson.
Det finns också fler badutrymmen i fastigheten. En mindre bassäng är framför allt vikt åt grupper som vill vara åtskilda från andra badande. Här kan en skjutvägg dras fram för att skymma sikten in i bassängen.
En annan mindre bassäng kan nyttjas för simutbildning eller öppnas upp så den förbinds med den så kallade familjeavdelningen. Inne i det bassängrummet ska även film kunna projiceras på en vägg.
– Här kan barn vila lite och titta på film. Vi får se hur det faller ut, säger Roland Larsson.
Familjeavdelningen har inriktning mot barn som är mellan åtta och tio år gamla, samt deras föräldrar. Bland annat byggs en vattenrutschkana och en klättervägg med speciellt motiv:
– Ja, det blir en bild av Förstlingen, det gamla ångloket från Eskilstuna, som man får klättra på. Det kommer ge en Eskilstunaprägel och knyta an till Munktellmuseet, säger Roland Larsson.
Alldeles intill familjeavdelningen, där barn kan leka i lite mer äventyrlig miljö, anläggs också en grund plaskbassäng för de allra minsta barnen.
Utanför bassängområdet byggs ett kafé där badande och andra besökare, som kanske vill ta en kaffe ute på den stora balkongen med utsikt över ån, kan handla.
Man skulle kunna tro att det här är allt. Men faktum är att det även byggs ett gym samt en relaxavdelning i badhuset.
– I relaxen ska det finnas tre olika sorters bastur. Här byggs också en speciell upplevelsedusch och ett rum för ljusterapi, säger Roland Larsson.
Det ska också finnas uppvärmda sittbänkar i relaxen.
Hela bygget är skapat för att vara tillgängligt för personer med handikapp. Både trappor och en hiss finns för att ge folk tillträde till badhusets olika delar.
Och vad kommer då kalaset att kosta?
– 340 miljoner kronor, säger Roland Larsson.
Vad driften kommer hamna på är än så länge inte riktigt klart.