Rothoffsparken är Eskilstunas äldsta park och även den artrikaste. Tidigare har kommunen erbjudit trädvandringar i de centrala parkerna men för några år sedan togs de bort.
– Rothoffsparken var en privat park fram till 80-talet då den blev kommunal, berättar trädvårdaren Fredrik Eklund, och fortsätter:
– Jag funderar på om vi inte ska börja med trädvandringar här igen, jag tror att det finns ett stort intresse för det.
Han beskriver att baksidan av parken på 1980-talet var kal förutom de unika skogsekarna som är 250-300 år gamla och står utmed Stallgången och Rothoffsvägen. De största delarna av parken anlades på åttiotalet med träd, buskar och perenner.
– Entrén till parken gestaltades om till Woodland och byggdes 2013. I den nya entrédelen sparades en del större träd och många nya träd, buskar och perenner planterades. Det lades även ner konstbevattning för att växterna ska få bästa förutsättningarna att etablera sig och leva på platsen.
Han kan konstatera att bara nio år senare har växterna börjat växa ihop och det sker fortlöpande arbete med att flytta växter och beskära en del för att bevara och utveckla den vackra miljön.
– Framtagande av en utvecklingsplan för hela Rothoffsparken ska påbörjas under nästa år, om inget ändrar på planeringen. Planen har skjutits upp vid flera tillfällen med jag tycker att det är dags att ta tag i det här nu för det är ett stort behov av att anpassa parken till vilka funktioner som finns här i dag samt vilka kvalitéer vi vill tillföra.
Vid entrén har det gjorts stigar med flis som leder in i växtligheten.
– Här ser vi en kinesisk sekvoja som är planterad 2013, med en lärk precis inpå. De konkurrerar nästan med varandra nu, det är bra att om man kan se slutgiltig storlek redan när man planterar dem så att det inte sker.
I den här delen av parken har dödved, som Fredrik Eklund kallar det, använts för att ge sittplatser för besökarna.
– Även om träden är döda kan de utnyttjas igen, som bänk eller lekplats. Jag tycker att man har lyckats bra här och vissa av bänkarna har man fått att se ut som löv.
Här växer även hängbok och ett ganska ovanligt träd för vårt klimat, trumpetträd.
– Det är precis på gränsen att det ska kunna leva här. Vi har försökt på andra ställen i stan men här har den ett bra utrymme och bra näring och har utvecklats bäst. Det här är ett praktexemplar.
Intill växer en benved, en trådcypress, en kopparlönn, en dvärglönn och en bergskörsbär, träd som inte hör till vanligheten i Eskilstuna.
– Om man funderar på vad man vill ha i sin trädgård är tipset att gå hit och titta. Här finns det väldigt mycket att titta på och man kan se hur stora träden kan bli.
– Många tycker att träd är vackra med löv, men jag tycker att många även är vackra utan då man ser kronarkitekturen och dess siluett på ett annat sätt. Som strimlönnen med sin stam, strimmorna på stammen gör den väldigt intressant samt kopparlönnen och glanskörsbärens stammar framträder tydligare när de är avlövade.
Det växer katsura, korstörne och en otroligt fin hängask vid parkens entré mot Hamngatan.
– Den här hängasken är helt otrolig, den lever vidare trots att den är ihålig i stammen. Trädens grenar gör att det blir som ett rum i rummet. Det är ett unikt träd i staden, det här hoppas jag verkligen får hänga med länge till. Det är absolut ett av mina favoritträd i våra parker.
Han håller tummarna för att trädet ska överleva men har en plan utifall den skulle dö.
– Skulle den dö vill jag behålla den för att alla som kommer till parken får se hur den växt. Trädet har beskurits för framkomligheten på gång och cykelbanan då det växer ut över den, tyvärr har grenarna beskurits på ett felaktigt sätt så jag får ha lite internutbildning i beskärning.
Fredrik Eklund vandrar runt under den stora hängasken och känner på grenarna som hänger ner mot marken. Han tittar upp mot trädkronan och märker att delar av trädet ser dött ut.
– Skogslönnen konkurrerar om livsutrymmet då dess vidsträckta grenar växer in över hängasken, det hindrar även trädet från att fortsätta växa på höjden.
Framför Rothoffsvillan ståtar en ullungrönn. Just nu är trädet grönt till största delen men har börjat växla färg till blodröd och snart är hela kronan röd.
– Det här är en mycket fin rönn. Den har en speciell färg som snart kommer att visa sig, en fin röd färg som skiljer sig från andra träd.
Längs den västra sidan av parken växer väldigt gamla skogsekar där stammens omkrets är över tre meter, dessa ekar kan vara unika för inte bara regionen men även landet.
– De är unika i stadsmiljö. Vi har försökt fylla luckor där träd stått tidigare, men de nya ekarna ser rätt futtiga ut jämfört med de gamla. Träden ger en ansenlig dimension, det är verkligen supervärdefulla träd, även för djur och svampar som de är värdar för. Ekarna är ett av de trädslag som har flest arter knutna till sig de är värd för över tusen olika arter.
Han berättar att skogseken växer i 200 år, lever i 200 år och dör i 200 år och runt Rothoffsparken växer det 18 stora skogsekar.
– Det är sällan det finns förutsättningar för att de att bli så gamla inne i stadsmiljöer, men jag hoppas verkligen att några av dessa träd kan få bli det. Tyvärr är inte alla så superpigga, vi måste ha lite extra koll på dem.
På Rothoffsparkens baksida ståtar ett träd med väldigt annorlunda blad.
– Det här är ett tulpanträd. Det är inte ett jättevanligt träd, jag tror inte att vi förvaltar över något annat än just det här. Det blommar med blommor som ser ut som tulpaner, och ger även frukt så här års.
I parken finns flera katsuraträd som även kallas kakträd då de luktar nybakade kakor när de blommar.
– Dessa träd finns det många av på Fristadstorget, men just den här är flerstammig med lågt sittande grenar. Det växer mer naturligt här och frodas.
Ett av de nyare träden i parken är ett vitt mullbärsträd.
– Det har vi ingen annanstans i stan, så vitt jag vet. Jag råkade hittade det när vi var ute och reste, det måste vi bara ha tänkte jag och beställde ett.
Rundan i Rothoffsparken slutar vid lekparken där Sveriges riksträd står planterat, en Ornäsbjörk. Plötsligt rycker det till i Fredrik Eklund och han slänger sig upp i ett träd med klättervänliga grenar på.
– Det är kul att det finns ett så fint äppelträd intill lekparken, och perfekt som klätterträd, ropar han ner från trädtopparna.
– Det är ju precis som när man var liten, säger han och skrattar högt.