Det är inte första gången de fackligt förtroendevalda larmar om arbetsförhållandena på Samhall. Efter att två anställda på Samhall i Sörmland avled i covid-19 i våras – varav en i Eskilstuna – hävdade det regionala skyddsombudet Richard Fredriksson att Samhall inte gör tillräckligt för att skydda anställda i riskgrupper.
Nu har han lämnat in en så kallad 6:6-anmälan till Arbetsmiljöverket med en begäran om ingripande, något som tidningen Fastighetsfolket var först med att rapportera. I anmälan har han ställt 15 krav på åtgärder.
– Den kanske viktigaste punkten är att Samhall tar bort sin matchningsmetod där anställdas funktionsförmågor bedöms utifrån 16 olika arbetsuppgifter. Den fungerar inte alls, det görs inga bedömningar av vilka arbeten medarbetarna kan utföra och det görs inga riskanalyser, säger han.
Ett annat krav är att riskbedömningen av smittorisken för covid-19 görs lokalt, inte centralt från Stockholm.
– De måste ut till varje objekt och bedöma det tillsammans med personalen. Det är helt omöjligt att göra det från centralt håll.
Richard Fredriksson säger att han dagligen får höra om missförhållanden i den region han är verksam i. Hans bild av Samhall som arbetsgivare är att de inte tar någon hänsyn till de anställdas funktionsnedsättningar.
– Samhall är inte vad det en gång var. En gång i tiden hade de egna läkare och sjuksköterskor som kunde göra korrekta diagnoser. Nu handlar det bara om pengar.
Samhall har cirka 300 anställda i Eskilstuna spridda på cirka 100 arbetsplatser.
– De anställda jag pratar med är glada över att det nu kan bli ändring.
Den anmälan som gjorts hanteras nu av Arbetsmiljöverket i Linköping.
Felix Östman som är pressansvarig på Samhall beklagar att facket i Eskilstuna inte tycker att arbetsmiljön fungerar.
– Vi förnekar inte att det förekommit problem tidigare i Eskilstuna, bland annat gällande lokalfrågan. Men vi har den senaste tiden gjort flera stora satsningar där och tillsatt flera nya chefer.
Han säger att Samhall inför varje nytt uppdrag gör noggranna bedömningar på plats gällande ergonomi, smittrisker samt risker för hot och våld.
– När det gäller vårt svar till Arbetsmiljöverket avvaktar vi deras bedömning. Vår önskan framöver är att vi ska kunna arbeta utifrån den handlingsplan vi gjorde upp med facket för ett år sedan.