Hård träning i stället för busliv

Vad kan man hitta på som sysselsättning för en hel grupp med ensamkommande flyktingbarn?
Ali Solaiman fick fundera en god stund på den här frågan, men till sist skymtade han ett svar.

Eskilstuna2014-02-15 08:42

Tänk att en boll kan betyda så mycket.

Varje lördag är det fotboll som gäller för en stor skara ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan.

För Ali Solaiman var det en självklarhet att försöka ordna fram en lokal åt de många barn och ungdomar med invandrarbakgrund i Nyfors när han väl slogs av tanken att man naturligtvis skulle försöka ordna en fast punkt och en bra sysselsättning åt de bharn och ungdomar som tvingas fly sitt hemland.

— Risken finns alltid att ungdomarna hamnar i fel sällskap och så börjar de röka och kanske till och med dricka öl. Det är inte alls bra, säger Ali Solaiman.

Sommaren är det inga problem alls. Då kan man alltid träffas på en gräsplätt någonstans och lägga upp ett par plagg som målstolpar. Men höst, vinter och vår är det en helt annan sak.

Ali tog kontakt med BK Sport och undrade om de kunde tipsa om, och kanske till och med kliva in och sponsra till lokalhyran, för en bra och ledig lokal där man kunde få chansen att spela inomhusfotboll.

Det visade sig att Rekarnegymnasiets stora idrottshall, som är väldigt rymlig, stod tom på lördagskvällarna.

Nu har Ali och "hans" killar haft lördagar som sin fotbollsdag i snart tre år, och även om det inte är någon elitsatsning att bara spela en dag i veckan, så är det i alla fall något som växer i popularitet.

I dag är det närmare 40 ungdomar som dyker upp på träningen som inleds med uppvärmning och en kortare joggingtur runt i hallen.

— Alla kommer inte till varje gång vi tränar, men många, säger Ali.

Två av killarna som får några minuter ledigt från uppvärmningen för en kort pratstund är 17-årige Morteza Najafi och hans 21-årige gode vän Salman Yousefi som med stolthet berättar att fotbollen kommer mer och mer i Afghanistan.

— Vi har ett bra landslag på gång, säger Morteza, som bestämt hävdar att man faktiskt vunnit ett asiatiskt mästerskap och att man till råga på allt slagit USA i en träningslandskamp.

— Dessutom vinner vi nästan alltid priset som det lag som uppvisar mest och bäst fair play... hur säger man..?

Justaste, renhårigast, kanske.

Men tillbaka till Eskilstuna. Har ni många talanger som blir värvade till etablerade klubbar?

— Det har hänt, säger Salman. Men flera riktigt goda talanger går förlorade för oss för att de inte får en vettig chans att ta sig till träningen, de kanske bor långt bort och får inget busskort så de kan ta sig till träningen.

Har inte alla busskort?

— Nej, inte om du fyllt 20.

Men var är alla talangfulla tjejer?

Både Salman och Morteza ler lite grand och menar att man gärna skulle vilja se fler flickor på fotbollsträningen.

— Men det är mest killar som kommit till Sverige som ensamkommande flyktingbarn. Det är inte alls lika många flickor, säger Salman.

När får en bredare publik chansen att se hur talangfull gruppen i Eskilstuna blivit beror på lite grand. Men både Salman och Morteza hoppas att man får chansen att visa upp sig snart nog. Annars vore väl Gothia Cup i Göteborg ett gyllene tillfälle, kanske?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!