Så ska nya krav ställas på personer i försörjningsstöd

Hårdare tag väntar Eskilstunabor i försörjningsstöd med möjlig start redan efter sommaren. Enligt det förslag som ansvariga politiker fattar beslut om under torsdagen berörs 1 000 – 1 500 personer, när kommunen väntas gå i bräschen och införa aktivitetsplikt för ekonomiskt bistånd.

På torsdag väntas arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden klubba beslut om att införa aktivitetsplikt för personer med försörjningsstöd i  Eskilstuna. Enligt Malin Skoglund, områdeschef på Arbete och försörjning kan 1 000 till 1 500 personer beröras av beslutet.

På torsdag väntas arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden klubba beslut om att införa aktivitetsplikt för personer med försörjningsstöd i Eskilstuna. Enligt Malin Skoglund, områdeschef på Arbete och försörjning kan 1 000 till 1 500 personer beröras av beslutet.

Foto: Mattias Carlgren/Privat/TT

Eskilstuna2022-05-19 06:49

– Vi har hämtat inspiration från Norge och Danmark och försökt se hur de gör där och om vi skulle kunna införa liknande lösningar i vår kommun utifrån den svenska socialtjänstlagen, säger Malin Skoglund, områdeschef på Arbete och försörjning i kommunen.

Eskilstuna står inför minst sagt stora utmaningar kopplat till arbetslöshet och utanförskap. Störst är de för personer som står längst ifrån ett jobb, berättar Malin Skoglund.

– Eskilstuna har i dag en långtidsarbetslöshet som toppar i hela landet. På SFI saknar 45 procent en utbildningsbakgrund från sina hemländer, medan de som är akademiker bara utgör två procent av deltagarna.

Genom att kräva medverkan i jobbskapande aktiviteter hoppas nu kommunen vända den negativa trenden. Frågan om aktivitetsplikt har drivits på länge av den politiska majoriteten. Men oklarheter kring vilka möjligheter en kommun faktiskt har att villkora människors rätt till ekonomiskt bistånd har sinkat arbetet.

Nu är tjänstemännen klara med sin fördjupade utredning i frågan och under torsdagens nämndmöte förväntas ansvariga politiker fatta beslut enligt det förslag som läggs på bordet.

undefined
Eskilstuna har stora utmaningar kopplat till arbetslöshet och utanförskap. "Vi har idag en långtidsarbetslöshet som toppar i hela landet", säger Malin Skoglund.

Där framkommer det att aktivitetsplikten som mest kommer beröra hälften av de drygt 3 000 inskrivna personerna i försörjningsstöd. Exakt hur många som omfattas utreds fortfarande, men Malin Skoglund uppskattar att det rör sig om 1 000 – 1 500 personer.

– Vi kan inte villkora med aktivitetsplikt för alla. Dels är vissa redan i insatser från Arbetsförmedlingen. Sedan har vi dem som har andra utmaningar i form av ett missbruk, psykosociala eller psykiska problem eller funktionshinder. De kommer inte heller omfattas av aktivitetsplikten.

Vilka berörs då?

– Det handlar om de vars främsta försörjningshinder är arbetslöshet. Det kan vara de som har ett lågt språk och som läser på SFI. Men det kan också vara personer som skrivits ut från Arbetsförmedlingen då det bedömts att de inte kan erbjudas fler insatser som man tror kan leda framåt.

Vad kommer krävas?

– Att man är med och lägger upp sin planering ihop med en vägledare och att man också deltar i de insatser och aktiviteter som kommunen går in med.

undefined
Jari Puustinen (M) har som ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden och kommunalråd i den styrande majoriteten i Eskilstuna länge drivit på för införandet av aktivitetsplikt.

Och vad händer om du inte deltar?

– Då ska man kunna få ett avslag på sin ansökan, men rutiner och riktlinjer för det här behöver arbetas fram när beslutet är fattat. En klient har sedan alltid möjlighet att ansöka om en nödprövning. Det handlar då oftast om pengar till tak över huvudet, akuta matpengar eller att kunna tillgodogöra barnens behov.

Efter sommaren hoppas Skoglund att aktivitetsplikten är igång. Först i mindre skala för att sedan vara fullt utbyggd från årsskiftet.

Flera frågetecken kvarstår. Som hur många timmar i veckan personerna förväntas delta, det exakta innehållet i aktivitetsplikten och hur framsteg hos deltagarna ska mätas. Enligt Malin Skoglund är målgruppen komplex och insatserna kan väntas pågå under en lång tid.

– Man måste se att det finns en möjlighet till egen försörjning för många i den här målgruppen först inom en tidshorisont på mellan tre till fem år.

Finns det här någon annanstans i Sverige?

– Vad jag förstått har man inte gjort det så tydligt någon annanstans i landet med kopplingen mellan försörjningsstöd och en aktivitetsplikt.

Utreds av regeringen

Regeringen tillsatte nyligen en särskild utredare med uppdrag att föreslå införande av aktivitetsplikt för personer med försörjningsstöd. 

Syftet är att ge personer stöd att närma sig arbetsmarknaden. 

Bland annat förväntas utredaren föreslå ändringar i socialtjänstlagen som möjliggör aktivitetsplikt samt ge exempel på lämpliga insatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!