Hårt tryck på unga konsumenter

Att vara ung konsument är paradoxalt - samtidigt som trycket är som hårdast på en att konsumera för att upprätthålla status och identitet, är ekonomin ofta som sämst när man är ung. Risken är stor att man drar på sig skulder.

Eskilstuna2013-11-05 09:00

Jämfört med för knappt tio år sedan har andelen unga som hamnar i ekonomisk knipa ökat. Man pratar om överskuldsättning, som är precis vad det låter som - skulderna är så stora att personen inte förmår att betala dem på egen hand. Det leder i sin tur till att hon eller han får svårare att få jobb, lägenhet eller lån till rimlig ränta.

Samtidigt har konsumtionstrycket på ungdomar och unga vuxna stigit radikalt. Katrin Rundström är projektledare för utbildningssatsningen Ekonomismart. Hon säger att det är tydligt att företagen riktar sin reklam mot just den gruppen.

— Ungdom är något som är viktigt och stort i vårt samhälle. Det är lika med status och även skönhet. Alla vill vara unga. Unga blir därför trendsättare och påverkar andras konsumtionsvanor.

Flera mobiler

Så trots att unga ofta har sämst ekonomi är det just dem som marknadsförarna har i sikte. Och gensvaret är stort. Att konsumtion är starkt sammankopplad med identitet och status är tydligt - en stor del är kläder och skor. Men det kan även handla om beteende - som att man ska bjuda laget runt ute på krogen eller ständigt ha den senaste mobiltelefonen.

Katrin Rundström berättar att hon har träffat ungdomar som har flera pågående mobilabonnemang som tillsammans kostar flera tusen kronor i månaden, utan att de används.

— När jag frågar om orsaken svarar de att det är viktigt att uppdatera sig och att det ju kostade noll kronor att teckna abonnemanget.

Kunskapsbrist

En viktig faktor i sammanhanget är bristen på jobb, och med det en chans att få en hyfsad inkomst. Lägg till det en stor kunskapsbrist om privatekonomi och grundläggande konsumentlagar - vilket inte bara gäller unga utan är något som man identifierat inom hela EU, berättar Katrin Rundström.

— Det finns krav på oss i dag att vi ska vara kritiska och medvetna konsumenter för att ta rätt beslut. Det är inte så lätt.

Vi möts av i snitt 3 000-7 000 reklambudskap per dag som säger åt oss att det vi har inte duger, utan vi behöver förnya oss, säger hon.

— Alla brottas med det här. Det är inga enkla saker. Dessutom är det ofta pinsamt att avslöja hur ens ekonomi är och ämnet är skambelagt. Men vi måste försöka prata om det.

Vi frågade några tonåringar på stan vad de tror att ungdomar ofta handlar mer än de borde. Intill kan du se vad de svarade.

Lena Wreede/TT

lena.wreede@tt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om