Spillvatten, inklusive det som spolas ner, från hushållen i Kvicksund och Torshälla transporteras via kilometerlånga betongrör till Ekeby reningsverk. Det är en del av en sådan huvudledning som havererat på en åker några hundra meter öster om bostadsområdet Glömsta.
Exakt när ledningen kollapsade vet man inte.
– Vi fick samtal från allmänheten i söndags om att det kom upp avloppsvatten ur en brunn på en åker, säger Andreas Bander, distributionschef på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljös VA-avdelning.
Diken och vattendrag fylldes snabbt av avloppsvatten och toalettpappersrester, och enligt boende i Glömsta kunde man känna avloppsdoften i bostadsområdet.
En spolbil skickades ut men då åkermarken var vattensjuk efter regnen förra veckan kunde den inte ta sig fram. Först på måndagsmorgonen kunde en större spolbil, rekvirerad, från Arboga, ta sig fram till platsen där man misstänkte att det var stopp.
– Det gick inte att spola bort stoppet och då kunde vi konstatera att ledningen havererat, säger Andreas Bander.
Problemet kunde lösas provisoriskt under måndagseftermiddagen efter att den skadade rörledningen grävts fram och skarvats med ett plaströr.
Hur stora mängder avloppsvatten som via diket, och bäcken norr om Hammarbyvägen, hittat ut i ån vid Torsharg och vidare ut i Mälaren är inte känt.
Enligt Andreas Bander lades de aktuella betongrören ner 1972. Han utesluter inte att en längre sträcka av huvudledningen kan behöva ersättas. Rörens status kommer att undersökas med kameror.
– Sannolikt är det fler delar som är i dåligt skick. Tidens tand och att avloppsvatten avger frätande svavelväten påverkar rören. Livslängden är väl generellt 100 år men det finns många faktorer som påverkar.
Kostnaderna för de akuta åtgärderna är inte sammanställda.
– Det kommer även att kosta en del längre fram, beroende på vilken permanent åtgärd som behövs. Vi får se hur stor sträcka som behöver bytas ut och jag vill inte spekulera om någon summa, säger Andreas Bander.
Driftstörningen är anmäld till miljökontoret.
– Det har gått ut ordentligt med orenat avloppsvatten i dikena, vidare till stora bäcken och ut i ån. Det handlar dock om ganska kort tid så det borde inte få någon märkbar effekt. Konsekvensen är övergödning, det kommer att växa bättre än vanligt i dikeskanterna, säger miljöinspektör David Aronsson.