Förångningsyta, perforerade sfärer och saltjoner. I ett par år har Rolf Ingeson befunnit sig i vetenskapens värld. Hans resultat - i en förenklad version - är en anordning som kan omvandla havsvatten till dricksvatten genom att avsalta och rena från bakterier.
– Jag kan en del om fysik, men i grunden är jag ekonom. Min uppfinning är ganska enkelt uppbyggd, men ingen har tänkt i dessa banor förut, säger han.
Ursprungsidén bildades utifrån det faktum att 75 procent av jordens yta täcks av vatten - samtidigt som cirka 2 miljarder människor lider av brist på rent dricksvatten.
– Jag har funderat på detta under en lång tid och gjort research i ämnet. Under arbetets gång har jag sökt runt för att ta reda på om mina teorier kan stämma, säger Rolf Ingeson.
I juni valdes han ut som Sörmlands kandidat till Sveriges Uppfinnare 2011. Ritningarna är klara och nu inväntar Rolf Ingeson Tekniska Mässan i början av oktober då tävlingen avgörs. Han har gjort en patentansökan och blivit beviljad i Sverige - dessutom har han fått ett positivt förhandsbesked för ett internationellt patent.
– I dag finns större anläggningar av den här typen, men de kan inte göra processen lika snabbt och miljövänligt. Min uppfinning kan användas i både hushåll och större industriella anläggningar.
Än så länge finns bara ritningarna - inget exemplar har tillverkats. Men det är inte något orosmoment för Rolf Ingeson.
- Jag har fått uppfinningen validerad ur fysikalisk synpunkt från ett flertal experter, säger han.
Hittills har Rolf Ingeson lagt sina egna pengar på att ta fram uppfinningen. I tävlingen står en halv miljon på spel - men det är inte drivkraften.
- Det finns inga pengar i detta. Jag vill kunna vara med och förbättra människors levnadsförhållanden. Om jag vinner tävlingen eller inte spelar ingen större roll. Det viktiga är att få ut den här tekniken, säger han.